Preşedintele Germaniei: Sunt impresionat că nu doar Capitala, ci şi alte regiuni, cum este Timişoara, se dezvoltă / Intrarea în Schengen să fie cât mai curând

Data:

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat, vineri, la Timişoara, că după cele trei zile ale vizitei de stat pe care a efectuat-o în România revine la Berlin puternic impresionat de faptul că nu doar Bucureştiul se dezvoltă, ci toate regiunile ţării noastre, între care şi zona Timişoarei.

Şeful statului german a subliniat că în discuţiile pe care le-a avut cu oficialii de la Bucureşti şi-a exprimat opinia că România trebuie să intre cât mai curând în spaţiul Schengen.

„Sunt impresionat că nu doar capitala Bucureşti, ci şi alte regiuni, cum este Timişoara, se dezvoltă, se poate vedea cum progresează ţara şi companiile germane, care au descoperit aceasta de mai mult timp. (…) Despre chestiunea Schengen am vorbit în prima zi a vizitei, la Bucureşti, în discuţia oficială. Nu doar eu ci şi întreaga conducere a Republicii Federale Germania suntem de aceeaşi opinie, că intrarea României în Schengen trebuie să se întâmple cât mai curând”, a afirmat Frank-Walter Steinmeier, citat de Agerpres.

Citește și: Fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu, condamnat definitiv la 7 ani și 4 luni de închisoare în dosarul reabilitării căii ferate București-Constanța

Preşedintele Steinmeier a mai afirmat că relaţiile bilaterale româno-germane trebuie intensificate mai departe, atât politic, cât şi cultural şi militar, în contextul războiului ruso-ucrainean.

„Am avut aici multe convorbiri de siguranţă politică (…). Întregul flanc NATO de Est este întărit, ceea ce mă bucură, ca urmare a eforturilor de consolidare a securităţii, de siguranţă în Europa, împreună cu România”, a punctat Steinmeier.

La Sibiu, şeful statului german a fost impresionat de incredibila dovadă că România a primit foarte mulţi oameni de naţionalitate germană, ceea ce s-a transformat, în timp, într-o punte de legătură dintre Germania şi România.

Ultima etapă a vizitei în România a fost pentru înaltul oficial de la Berlin Capitala Culturală Europeană 2023, Timişoara, unde a remarcat că actul cultural este mult mai accesibil decât în alte ţări din estul Uniunii Europene. În acest sens, Steinmeier a subliniat disponibilitatea de a se învesti în cultură, pe plan local, în această regiune în care oameni de etnii şi religii diferite trăiesc împreună de secole, iar această cooperare trebuie să continue.

Citește și: Judecătoarea care i-a eliberat pe Dragnea și pe Sile Cămătaru a decis rejudecarea dosarului afaceristului Puiu Popoviciu

Preşedintele Germaniei a avut o întâlnire cu comunitatea evreiască din Timişoara, la Sinagoga Cetate, care este a doua cea mai mare sinagogă din România.

„Acest lucru arată cât de mare era comunitatea evreiască din Timişoara. Din anii ’30, când erau peste 30.000 de evrei, astăzi mai sunt 600. Am avut discuţii cu comunitatea evreiască şi cea germană despre discriminare şi despre cât de strânsă este cooperarea pentru a condamna acţiunile antisemite. Ambele părţi au iniţiat un proiect legislativ în care Holocaustul să fie predat regulat în şcoli. (…). A fost o vizită cu de toate, cu impresii diferite despre politică, afaceri şi cultură. Revin în Germania cu impresii bogate şi sunt sigur că nu doar că această vizită de stat este importantă, ci şi că trebuie să continuăm dezvoltarea relaţiilor dintre Germania şi România”, a spus Steinmeier.

Citește și: Psiholog: Reclamele la pariuri fac un rău uriaș. Dependența de jocuri de noroc este reală

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Dominic Fritz / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related