Procuroarea Iorga Moraru aviz negativ de la CSM pentru șef de secție în DNA. Decizia finală la președintele Iohannis

Data:

Procuroarea Iorga Moraru aviz negativ din partea Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcția de procuror șef al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA.

Potrivit ordinii de zi a Secției, votul a fost de 5 la 1 pentru respingerea candidaturii.

Potrivit surselor PRESShub, singurul care a dorit-o pe Iorga la DNA a fost procurorul general Alex Florența. Avizul CSM este consultativ, decizia finală fiind luată de președintele Klaus Iohannis.

Audiată în cadrul ședință publică, Mihaela Iorga Moraru a declarat că cel mai bine în ultimii ani s-a simțit în cadrul Secției de Urmărire penală și Criminalistică unde ancheta magistrați, a arătat că fosta Secție specială de anchetă a magistraților nu a funcționat deoarece nu avea un șef și nu a pomenit nimic despre revenirea la vechea lege prin care magistrații erau anchetați de DNA.

Procuroarea a mai dezvăluit că din 2019 a început urmărirea penală față de 3 magistrați, dar că dosarele nu au fost finalizate în 4 ani de anchetă. Unul s-a împotmolit într-o expertiză psihologică, altul a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, iar în altul s-a împlinit termenul de prescripție.

Citește și: CSM și-a ales conducerea pentru anul viitor. Denisa Stănișor, noul președinte al Consiliului

Procuroarea Iorga Moraru aviz negativ. Controversele publice

În legătură cu controversele publice în care a fost implicată, Iorga Moraru a susținut că un raport al Inspecției Judiciare care stabilea că nu a înregistrat un denunț și că nu a consemnat mai multe bunuri descoperite în timpul unei percheziții a fost demontat în instanță și că fișetul în care erau depozitate bunurile nu-i aparținea.

Mihaela Iorga a mai precizat că în timp ce era la DNA avea de instrumentat 187 de dosare, în timp ce ceilalți procurori aveau câte 30.

Ea a mai precizat că rata de 20% a achitărilor în cazurile dosarelor DNA se datorează foștilor procurori șefi de secție care nu au verificat temeinic actele procedurale făcute de subordonați.

Nu este corupție generalizată în țară

Mihaela Iorga-Moraru a mai susținut că faptele de corupție din România nu sunt mai multe față de alte țări europene, corupția nu este sistemică, generalizată și că din punctul ei de vedere DNA își face treaba.

Procuroarea s-a declarat de acord cu arhivarea cererilor pentru mandatele de supraveghere cerute de către procurorii DNA și a arătat că acest lucru ajută în cazul suprapunerilor de cereri. „Centralizarea referatelor la nivelul conducerii DNA nu încalcă independența procurorilor, ea are doar un caracter formal”, a mai arătat Mihaela Iorga Moraru.

Citește și: Procurorii aleși de Alina Gorghiu cu acceptul tacit al șefilor DNA, DIICOT și PG. Revine Mihaela Iorga Moraru

Eschivare jenantă

Întrebată de confiscarea pașaportului în cazul Secărin, Iorga Moraru a declarat că nu i-a încălcat dreptul la liberă circulație Sorinei Secărin, ci doar a blocat pașaportul acesteia la serviciul Pașapoarte, victima având posibilitatea să ceară eliberarea unui nou document.

„Aveam în față un dosar în acre existau multe falsuri. Aveam o autoritate care trebuia să se ocupe de adopții, dar care nu cunoștea propria legislație.Am ridicat pașaportul de la Serviciul Pașapoarte, nu de la titular. Putea fi eliberat alt pașaport”, a declarat, cinic, Mihaiela Iorga Moraru.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia. Ministrul...

Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea de Apel București

Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea...

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Motivarea tribunalului de la Washington

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Tribunalul...