Procurorii au extins acuzațiile în dosarul exploziilor de la Crevedia. Se cer despăgubiri de peste 26 milioane de euro

Data:

Procurorii au extins acuzațiile în dosarul exploziilor de la Crevedia. Parchetul General a anunțat joi extinderea urmăririi penale în dosarul privind incendiul izbucnit în 26 august anul acesta în localitatea Crevedia.

Procurorii au formulat noi acuzații faţă de cei doi patroni ai staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Iniţial, cei doi patroni au fost puşi sub acuzare pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, fiind arestaţi preventiv pe 6 septembrie.

“În dosarul privind incendiul izbucnit în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a dispus prin ordonanță extinderea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin. 1 Cod penal, și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, prev. de art. 350 alin. 1 și 2 Cod penal, atât față de cele două persoane fizice, cât și față de persoana juridică, faptele constând în aceea că nu au luat și nu au respectat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă prevăzute de H. G. nr. 1146/2006, Legea nr. 319/2006, H.G. nr. 1218/2006, deși aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, creându-se un pericol iminent de producere a unui accident de muncă. De asemenea, atât față de cele două persoane fizice, cât și față de persoana juridică, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru cele două infracțiuni menționate anterior”, a transmis Parchetul General.

Citește și: „Câștigi 140.000 de euro/an din propriul tău parc fotovoltaic.” Este adevărat?

Totodată, în cursul zilei de joi, procurorul de caz a solicitat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 5 București prelungirea măsurii arestării preventive a celor doi inculpați, cercetați pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 5 noiembrie, până la 4 decembrie, inclusiv.

Potrivit Parchetului General, în referatul cu propunere de prelungire a măsurii arestării preventive, s-a reținut că prelungirea măsurii arestării preventive se impune prin raportare atât la modalitatea concretă de săvârşire a faptei (inculpații, pe o perioadă îndelungată de timp, de cel puțin 3 ani, în mod sistematic, au promovat în cadrul societății o politică de funcționare grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, toate efectuate în scop pecuniar, sfidând deciziile de ordin administrativ aplicate de autoritățile publice cu atribuții de supraveghere și control în materie și abdicând în mod nepermis de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfășurarea acestei activități), cât și la consecințele efectiv produse (6 persoane decedate, 55 persoane care prezintă leziuni corporale, 7 case distruse total, 82 distruse parțial, alte distrugeri materiale semnificative-autospeciale ale echipelor de intervenție, echipamente de intervenție, bunuri materiale ale cetățenilor pe o rază de aproximativ 1,5 km).

“Din cercetările efectuate, rezultă că dispozițiile procesual-penale cu privire la persoana vătămată sunt incidente față de 169 de persoane. Până în acest moment al urmăririi penale au fost audiate, în calitate de persoană vătămată, 158 de persoane. Dintre acestea, 132 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 26.463.543 euro și 615.535 lei. Un număr de 27 persoane au fost audiate în calitate de martor, majoritatea fiind angajați ai societății comerciale”, se arată în comunicatul transmis de Parchetul General.

Citește și: Mitulețu-Buică a fost sprijinit de liberali să rămână în conducerea AEP. Și-a dat demisia de la 1 noiembrie

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: IGSU / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Peste 30 de percheziţii într-un dosar de trafic de droguri. Suma spălată de grupul infracţional, 2,1 milioane de euro

Percheziţii într-un dosar de trafic de droguri. Poliţiştii Brigăzii...

Cartelul din Carpați. Despre averea impresionantă a unor lideri liberali, în Sinaia și Franța

Cartelul din Carpați este o grupare din jurul primarului...

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Motivarea tribunalului de la Washington

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Tribunalul...