Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc după ce Voineag a delegat un șef contestat

Data:

Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc după ce procurorul-șef Marius Voineag l-a delegat la conducerea serviciului teritorial pe procurorul Mihai Stanciu, fostul șef al Parchetului Judecătoriei Constanța.

Aceștia au solicitat încetarea activității în cadrul DNA începând cu 7 mai 2024. Informația a fost confirmată pentru Info Sud-Est și G4Media de noul șef DNA Constanța:

„În data de 27.02.2024, 5 procurori din 7, au trimis cereri către secția de procurori din cadrul CSM de încetare a activității în cadrul DNA, ST Constanța începând cu data de 07.05.2024”, a transmis procurorul Mihai Stanciu.

Procurorii DNA Constanța Andrei Bodean, Ciprian Bodu, Vasile Abagiu, Constantin Conortos și Dan Haralambie au declarat pentru Info Sud-Est și G4Media că nu vor să comenteze decizia de plecare din instituția Anticorupție.

Noul șef DNA Constanța, Mihai Stanciu, a transmis pentru Info Sud-Est și G4Media că ”respectă decizia colegilor săi”.

Referitor la această situație, procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, a declarat pentru Info Sud-Est și G4Media că ”le mulțumește pentru întreaga lor activitate”.

Și-au depus cererile de demisie procurorii Andrei Bodean (șeful ST schimbat de Voineag cu Stanciu), Vasile Abagiu, Ciprian Bodu, Constantin Conortos, Dan Haralambie, iar procurorul Sorin Constantinescu (fost șef al ST Constanța înaintea lui Bodean) și-a depus cererea de pensionare, conform surselor Info-Sud-Est și G4Media.

Serviciul teritorial rămâne astfel doar cu noul procuror-șef Mihai Stanciu și cu procurorul judiciar Nadia Zlate (care reprezintă instituția în instanță, nu lucrează dosare), cu grefierii și polițiștii judiciari.

Surse judiciare susțin că procurorii care pleacă din DNA Constanța vor lucra în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, condus de procurorul Viorel Teliceanu, și care înregistrează un deficit mare de procurori.

Citește și: Cum ar trebui să „arate” viitorul președinte. Cine câștigă și cine pierde din felul cum sunt organizate alegerile din acest an

Motivul pentru care procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc

Demisiile procurorilor vin după ce aceștia au sesizat Secția de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la faptul că nu au fost consultați și nu au avut prioritate în desemnare la șefia DNA Constanța, acest demers fiind tot o formă de protest, au mai explicat sursele citate. 

Nu este singura decizie controversată a șefului DNA, Marius Voineag, privind schimbarea procurorilor din funcții sau dosare. 

Voineag a justificat schimbarea lui Bodean de la Constanța spunând, într-un interviu pentru Mediafax, că ”a avut multe achitări” pentru ca în același interviu să declare că i-a propus procurorului să avanseze profesional și să accepte o funcție în structura centrală a DNA, care era de conducere, conform surselor G4Media. Bodean nu a comentat subiectul. 

O altă schimbare controversată este cea a procurorului militar Liviu Lascu, care instrumenta dosarul achizițiilor SRI. După eliminarea procurorului din dosar, speța a fost clasată (închisă de DNA). Despre asta Voineag a declarat pentru G4Media că procurorul Lascu ar fi condus ”prost” serviciul militar din DNA și că dosarul avea ca țintă ”un plutonier din SRI”. 

Articolul integral în Info Sud-Est


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Info Sud-Est

spot_imgspot_img
Info Sud-Est
Info Sud-Esthttp://www.info-sud-est.ro
Ziar regional care acoperă subiecte din județele Constanța și Tulcea, dar și subiecte cu impact la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...

Cultura anihilării: comunismul și „anularea“ elitelor | Aktual24

Cultura anihilării: comunismul și „anularea“ elitelor. „Cancel culture“, aceasta...