Procurorul Onea se întoarce la DNA

Data:

spot_img

Procurorul Onea se întoarce la DNA. Instanța supremă a anulat ordinul fostului procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Călin Nistor, prin care magistratul a fost îndepărtat din instituție.

La fel, instanța a anulat hotărârea procurorilor din Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care aproba propunerea lui Nistor.

„Anulează Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori nr. 41 din 15.01.2019, Ordinul emis de Procurorul șef al Direcţiei Naţionale Anticorupție nr. 12 din data de 16.01.2019 și Hotărârea nr. 45/17.01.2019 a Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori”, se arată în decizia instanței supreme.

În urma acestei decizii, procurorul Lucian Onea se întoarce în DNA, instituția fiind obligată să-i plătească diferențele salariale.

Citește și: România nu mai poate reabilita criminali de război. Leonard Zăicescu, supraviețuitor al Holocaustului: Sunt tineri care nu au habar de pogrom

Acuzații nefondate

În 2019, Călin Nistor, în prezent avocat, a transmis Secţiei de procurori a CSM solicitarea avizului de revocare din funcţia de procuror la DNA Ploieşti a lui Lucian Gabriel Onea, „întrucât acesta şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile”, fiind acuzat de inducere în eroare a organelor judiciare şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă, după ce l-ar fi constrâns pe fostul deputat Vlad Cosma să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi liste cu alegători din Republica Moldova, din care să rezulte că oamenii ar fi primit bani drept „mită electorală”.

A urmat o campanie de presă deșănțată care, în final, s-a dovedit a fi orchestrată de inculpații trimiși în judecată de Onea. „La DNA Ploiești nu au existat niciodată metode ilegale de investigare și nici înțelegeri ilicite sau ilegale cu inculpații.

Niciodată nu s-au falsificat probe în dosare, sunt susțineri pe care le fac inculpații. Nu este prima dată. Au fost inspecții ale CSM care au demonstrat contrariul”, a declarat Lucian Onea într-o conferință de presă. 

Onea a susținut că, la adresa procurorilor de la DNA Ploiești există un șantaj care durează de câteva luni și că apropiați ai lui Cosma i-ar fi avertizat că urmează să fie atacați în media. 

Citește și: Cine a fost Olga Lengyel, supraviețuitoare de la Auschwitz, și cum se predă istoria Holocaustului în România

Procurorul Onea se întoarce la DNA. Decizia CCR

În octombrie 2023, CCR a decis că angajații DNA nu pot fi dați afară când vrea șeful instituției. Curtea Constituțională a admis excepția ridicată din oficiu de Curtea de Apel Cluj și a constatat că textul de lege în baza căruia, înainte de 2022, șeful Direcției Naționale Anticorupție putea da afară procurori din instituție este neconstituțional.

Astfel, se întorc în DNA procurorii Cristian Ardelean și Lucian Onea. Primul la DNA Oradea, al doilea la DNA Ploiești.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. Cu Onea la Ploiești și Ardelean la Oradea, mă tem că nu se va întâmpla vreo schimbare în mentalitatea procurorilor DNA-Voineag. Și atât timp cât justiția va răspunde, doar, comenzilor politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related