Restaurarea monumentelor funerare evreiești din Alba-Iulia s-a încheiat

Data:

Restaurarea monumentelor funerare evreiești din Alba-Iulia s-a încheiat. Inițiativa a fost lansată în urmă cu zece ani, iar principalele obiective constau în conservarea și restaurarea monumentelor funerare din sectorul vechi al cimitirului evreiesc din oraș.

Citește și Iohannis a fost premiat de un think-tank american „pentru rezultate deosebită în relația transatlantică” în ziua în care SUA au anunțat că nu îl susțin pentru șefia NATO

Proiectul prin care Ambasada SUA a finanțat restaurarea monumentele funerare din cimitirul evreiesc, din Alba Iulia, a ajuns la final. Este vorba despre un capitol care se încheie al taberei de restaurare ce a început în urmă cu zece ani. 

Cimitirul evreiesc face parte din istoria și identitatea orașului

Rezultatele proiectului vor fi prezentate într-un eveniment ce va avea loc la Sinagoga din Alba Iulia între 21 și 22 martie 2024.

Având ca principale obiective conservarea și restaurarea monumentelor funerare din sectorul vechi al cimitirului, provenind din secolele XVIII-XIX, de o deosebită valoare memorială și patrimonială, și recuperarea inscripțiilor acestora prin cercetare epigrafică, proiectul constituie încununarea unui efort de un deceniu, în care studenții Departamentului de Istorie, Arheologie și Muzeologie al Universității, elevi ai Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia și alți voluntari din țară și străinătate, sub coordonarea restauratorilor în piatră Sidonia Petronela Olea și Valentin Ștefan, respectiv a reprezentanților celor două departamente universitare menționate, au reușit să schimbe imaginea cimitirului evreiesc și să atragă atenția asupra importanței acestuia pentru istoria și identitatea orașului Alba Iulia.

Citește și Cum ar putea schimba inteligența artificială modul în care gândesc analiștii din sistemul american de securitate

Restaurarea monumentelor funerare evreiești din Alba-Iulia

În deschiderea conferinței va fi lansat un volum dedicat cimitirului evreiesc, cu titlul Histories written in stone: Research, Conservation and Restoration at the Jewish Cemetery of Alba Iulia, publicat la editura Muzeului Național al Unirii și la editura Mega din Cluj-Napoca, editat de Sidonia Petronela Olea și Daniel Dumitran, care conține studii și un catalog a 111 monumente funerare conservate și/sau restaurate prin efortul restauratoarei Sidonia Petronela Olea și valorificate prin contribuția epigrafiștilor Lucian-Zeev Herșcovici, de la Biblioteca Națională a Israelului din Ierusalim și Claudiu Stoian de la Universitatea din București.

Continuarea în Alba24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
alba24.ro
alba24.rohttps://alba24.ro
Publicație online dedicată județului Alba editată de Independent SRL din Alba Iulia. Conținut făcut de o echipă de 10 oameni de media cu experiență diversă și mare în presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nou parc industrial în Bihor: Parcul de Specializare Inteligentă Ștei | Bihoreanul

Nou parc industrial în Bihor. Președintele Consiliului Județean Bihor,...

Au înflorit narcisele și gențienele în Munții Rodnei | Săptămâna Online

Au înflorit narcisele și gențienele pe Masivul Saca, din...