Proprietarul site-ului care monitorizează activitatea administrației din comuna Stâlpeni, somat de primar să închidă platforma online

Data:

Proprietarul site-ului care monitorizează activitatea administrației din comuna Stâlpeni, somat de primarul comunei Stâlpeni, Gabi Șerbănoiu, a trimis o somație în care solicită închiderea site-ului stalpeni.ro, amenințând cu Parchetul și cu Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, a anunțat marți Andrei Văcaru, proprietarul site-ului și al ziarului on-line Gazeta-stalpeni.ro.

„Am primit ieri, pe adresa de email a Gazetei de Stâlpeni, o somație de închidere și ștergere a site-ului stâlpeni.ro”, a declarat Andrei Văcaru, proprietarul site-ului vizat de primar.

„U.A.T. Comuna Stâlpeni, cu sediul în comuna Stâlpeni, str. Principală, nr. 16, județul Argeș, reprezentată de primarul Gabi Șerbănoiu, CUI 4122558, prin prezenta vă solicităm închiderea și ștergerea site-ului www.stalpeni.ro, dată înregistrării domeniului 27.04.2020, întrucât distribuiți materiale care conțin informații neadevărate și denigratoare la adresa instituției noastre, influențând negativ percepția publicului.

Anumite date informatice, distribuite pe acest site, care nu au corespondent în realitate, conduc la pierderea încrederii cetățenilor comunei în veridicitatea datelor informatice despre instituția noastră și activitatea acesteia.

Mai mult decât atât, instituții, colaboratori, persoane juridice și fizice transmit eronat documente pe acest site, considerând că este site-ul oficial al instituției noastre, fapt care afectează buna desfășurare a activității instituției noastre.

Singurul site oficial al instituției noastre este: www.comunastalpeni.ro.

În situația în care, în termen de 5 zile de la primirea prezentei, nu veți proceda la închiderea și ștergerea site-ului www.stalpeni.ro, ne vom adresa cu o plângere la Parchet, precum și la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”, se comunică în adresa trimisă lui Andrei Văcaru de Primăria Stâlpeni, adresă semnată de primarul Gabi Șerbănoiu.

Citește și: Cum a ajuns justiția din România un sistem piramidal, controlat de o mână de oameni (I)

O acțiune abuzivă

Andrei Văcaru spune că este a doua încercare de acest fel, de închidere a unui website, „după ce directorul liceului din comuna Stâlpeni, Postelnicu Elena, și alți membri de partid, au cerut organelor de conducere județene ale PNL, închiderea Gazetei de Stâlpeni”.

Proprietarul site-ului stalpeni.ro a trimis marți un răspuns primarului comunei la somația primită, în care precizează că site-ul pe care l-a creat și pe care-l administrează reprezintă un mijloc ușor de utilizat, prin care cetățenii pot accesa online, structurat și gratuit informații și documente legate de comuna Stâlpeni, fapt care ar trebui să contribuie la transparența și accesibilitatea informațiilor publice.

Redăm mai jos răspunsul integral trimis de Andrei Văcaru Primăriei Stâlpeni.

„Am primit în atenție somația dvs. înregistrată cu nr. 7282/25.09.2023 referitoare la solicitarea închiderii și ștergerii site-ului www.stalpeni.ro. Înainte de a răspunde oficial acestei solicitări, doresc să subliniez faptul că apreciez preocuparea dvs. pentru imaginea și funcționarea corectă a instituției pe care o reprezentați, precum și interesul pentru transparența și corectitudinea informațiilor oferite publicului.

Cu toate acestea, trebuie să subliniez că într-o societate democratică, cetățenii au dreptul și responsabilitatea de a monitoriza activitățile și deciziile autorităților locale.

Acest drept este un pilon fundamental al democrației și transparenței. Oricare cetățean are dreptul de a exprima opiniile și preocupările sale cu privire la modul în care este administrată comunitatea sa și de a utiliza mijloace legale și etice pentru a face acest lucru.

La data achiziționării domeniului stalpeni.ro, acesta era liber la vânzare la registratorul de domenii ROTLD, achiziția sa la data menționată de dvs. în somația transmisă, nefiind restricționată în vreun fel anume. Este de neînțeles acum cum, dacă erați interesat de acest domeniu, acesta să nu fi fost achiziționat de primăria Stâlpeni înaintea altora. În consecință, cumpărarea domeniului stalpeni.ro nu presupune nicio faptă ilegală săvârșită.

În ceea ce privește site-ul www.stalpeni.ro, pe care l-am creat și pe care îl administrez, acesta este un depozitar al documentelor și informațiilor despre comuna Stâlpeni, așa cum au fost acestea identificate în timp, pe internet. El reprezintă un mijloc ușor de utilizat, prin care cetățenii pot accesa online, structurat și gratuit informații și documente legate de comuna Stâlpeni, fapt care ar trebui să contribuie la transparența și accesibilitatea informațiilor publice.

Un aspect care ridică semne de întrebare este cum acum, după peste trei ani de funcționare, acest site a devenit brusc o amenințare la adresa încrederii cetățenilor comunei în instituția primarului și activității primăriei Stâlpeni, așa cum susțineți în somația transmisă.

În plus privind acest aspect sesizat de dvs., vă rog să îmi comunicați care sunt datele, sondajele sau care este rezultatul cercetării efectuate de primăria Stâlpeni care au dus la această concluzie exprimată oficial de dumneavoastră.

În cazul în care există conținut pe acest site care este inexact sau denigrator, soluția adecvată nu este închiderea completă a site-ului, ci revizuirea și corectarea conținutului respectiv, astfel încât să reflecte realitatea în mod corect și să nu prejudicieze imaginea instituției dumneavoastră.

Totuși, este greu de înțeles de către mine cum documente publice, cele mai multe emise de autoritățile locale din Stâlpeni, au devenit brusc informații false, deși ele se găsesc pe site-ul stalpeni.ro în forma în care existau la data preluării lor și nu au fost modificate ulterior.

În privința respectării protecției datelor personale, pe care observ că o invocați prin amenințarea sesizării Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, site-ul stalpeni.ro respectă legislația în vigoare.

Citește și: Cum a ajuns justiția din România un sistem piramidal, controlat de o mână de oameni (II)

Conform acesteia, Regulamentul General European privind protecția datelor nu se aplică dacă procesarea datelor este realizată de o persoană care acționează în scopuri aflate în afara activității sale comerciale sau profesionale. Iar prelucrarea datelor cu caracter personal pentru a îndeplini o sarcină în interesul publicului este permisă, conform aceluiași regulament.

În acest context, vă încurajez să luați în considerare această perspectivă și să vă angajați într-un dialog constructiv cu cetățenii și alte părți interesate pentru a aborda preocupările lor. Solicitarea dumneavoastră unilaterală a închiderii site-ului în 5 zile, cu amenințarea sesizării instituțiilor statului, poate fi percepută ca un abuz și o încercare de a limita drepturile cetățenilor de a accesa informații și de a exprima opinii critice cu privire la activitățile instituției dumneavoastră.

Sunt profund preocupat de posibilitatea ca o astfel de acțiune să fie percepută ca un abuz și o limitare a drepturilor cetățenilor de a monitoriza și evalua activitățile administrației locale. În această lumină, vă îndemn să reconsiderați cererea dvs. și să luați în considerare modalități mai constructive de a răspunde preocupărilor exprimate”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Primăria Stâlpeni)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related