Protecție digitală pentru angajații care lucrează de acasă

Data:

Măsurile luate ca urmare a crizei COVID-19 au schimbat modul în care oamenii muncesc și au demonstrat importanța soluțiilor digitale. Pentru a evita abuzurile, Parlamentul European cere emiterea unei directive pentru ca angajatorii să asigure lucrătorilor dreptul de a se deconecta de la orice mijloace de comunicare digitale în afara programului de lucru fără a se confrunta cu consecințe.

La nivel european, în 2021, numărul celor care lucrează de la domiciliu a ajuns de la un procent de 5 la sută la peste 30 la sută din angajați.

Într-un studiu realizat de Eurofound se arată că 27% dintre respondenții care lucrează de acasă au declarat că au lucrat în timpul liber pentru a îndeplini sarcini profesionale. 

În aceste condiții, deputații europeni au aprobat o rezoluție prin care cer Comisiei Europene să elaboreze o directivă prin care lucrătorii să aibă asigurat dreptul de a se deconecta de la mijloacele de comunicare online, la finalul programului de lucru.

Citește și: Parlamentul European solicită un embargo total asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz din Rusia

Dreptul de deconectare la finalul programului de lucru este vital

Deși susține această rezoluție, europarlamentarul Vlad Botoș consideră că acest drept poate fi negociat, individual, și în prezent.

„Angajatul are dreptul de a-și negocia singur orele de muncă. Poate prefera să muncească în weekend, poate prefera să muncească seara sau noaptea. Nu ne dorim să îngrădim evoluția pe care o avem la ora aceasta în modalitățile de muncă însă autoritățile naționale trebuie să fie atente chiar și în această perioadă pentru că există abuzuri iar oamenii să nu fie nevoiți să muncească mai mult decât prevăd contractele lor”, a explicat Vlad Botoș.  

Parlamentarii europeni subliniază că dreptul de deconectare la finalul programului de lucru este vital pentru protejarea sănătății lucrătorilor și ar trebui consemnat inclusiv în acordurile colective de muncă dar nu toți partenerii sociali agreează ideea ca aceste reglementări să fie date la nivel european.

„Am primit scrisori de la patronatele europene dar și de la confederațiile sindicale, inclusiv unele care au ca parteneri și mișcări sindicale din România, care insistau asupra dreptului partenerilor sociali, deci sindicate împreună cu patronate, de a stabili regulile pentru dreptul de a te deconecta și aduceau argumente împotriva unei directive a Uniunii Europene care să reglementeze în acest domeniu”, a precizat și europarlamentarul Iuliu Winkler. 

Citește și: VIDEO „Dreptul de a repara”, o etapă esențială pentru planul UE de a atinge economia circulară până în 2050 

Legislația românească trebuie schimbată

Procedura la nivel european va fi de durată, consideră europarlamentarul Maria Grapini, care crede că este necesar ca țările europene să introducă reglementări privind programul de lucru și dreptul la deconectare. 

„Suspiciunea este că s-ar putea lucrătorii să fie puși la ore suplimentare care nu sunt plătite. Dar calea este lungă până să se transforme într-un act legislativ și noi vrem să recomandăm statelor membre să se gândească cum pot, în legislațiile naționale, să clarifice aceste drepturi ale lucrătorilor”, a susținut aceasta.      

Conform legislației muncii din România, în anexele contractelor individuale de muncă sau în regulamentele interne, trebuie să se precizeze clar programul de lucru, să se prevadă modalitatea de evidențiere a orelor de lucru și modul în care angajatorul are dreptul să verifice activitatea tele-salariatului.

Legislația prevede și posibilitatea de a presta ore suplimentare dar doar cu acordul salariatului. 

_______________

Material publicat inițial de Radio Timișoara.

spot_imgspot_img
Felicia Ristea
Felicia Ristea
Felicia Ristea este jurnalist, la Radio Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să te ferești de imaginile false create prin tehnologia deepfake

Cum să te ferești de imaginile false create prin...

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Trei zile de Open Data Hachathon. Ce am descoperit căutând cheltuielile primăriilor

Trei zile de Open Data Hachathon. Hackathonul bunei guvernări...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...