PSD se grăbește cu modificarea datei pentru alegerea președintelui. Proiectul, în viteză prin Senat

Data:

PSD se grăbește cu modificarea datei pentru alegerea președintelui. Un proiect de lege inițiat de UDMR prin care se modifica data pentru scrutinul prezindențial a intrat luni în plenul Senatului.

UPDATE: Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, cu 75 de voturi pentru și 20. voturi împotrivă. Actul normativ merge la Camera Deputaților.

Prin această manevră, PSD și PNL vrea să treacă cât mai repede prin Parlament actul normativ pentru modificarea art.5 alin.(1) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, pentru a intra în vigoare în termenul impus de Constituție.

Senatul este prima cameră în care este votat proiectul. Urmează Camera Deputaților, apoi promulgarea de către Klaus Iohannis. Prin urmare, coaliția de guvernare vrea să o treacă cât mai repede.

Citește și: Comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare. PSD și PNL s-au înțeles pe strategia electorală

Modificare propusă de UDMR pentru finalul lui septembrie, insuficientă

În forma inițiată, propusă de UDMR, se prevedea că „alegerile au loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înainte zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărârii”.

Al doilea mandat al lui Klaus Iohannis ar urma să se termine la finalul lui decembrie. Prin urmare, prin schimbarea propusă de UDMR, alegerea unui nou președinte se putea organiza minim la finalul lui septembrie.

Dar PSD și PNL vor chiar mai repede. Prin urmare, senatoarea PSD Laura Moagher a depus luni un amendament la această lege care ar permite ca alegerile prezidențiale să aibă loc la începutul lunii septembrie.

„Alegerile au loc cu cel mult trei luni de zile anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înainte zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărârii”, prevede amendamentul, admis de către Comisia Juridică din Senat.

Prin modificarea „anterior lunii” în loc de „anterior datei”, se permite organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie.

Propunerea senatoarei PSD respectă anunțul făcut de Marcel Ciolacu săptămâna trecută, când liderul PSD a spus într-o conferință de presă comună cu Nicolae Ciucă, șeful PNL, că vrea ca prezidențialele să aibă loc la începutul lunii septembrie.

Citește și: Listele comune la europarlamentare și alegeri locale comasate stârnesc furia în PSD și PNL

PSD se grăbește cu modificarea datei pentru alegerea președintelui

Comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare, au convenit, în cele din urmă, liderii PNL și PSD. 

Alegerile locale vor fi comasate cu cele europarlamentare pe 9 iunie, iar PSD și PNL vor candida la europarlamentare pe liste comune.

Pentru a nu exista conflicte la nivel local, la alegerile locale se poate negocia astfel încât un partid să câștige președinția Consiliului Județean, celălalt partid să obțină primăria reședință de județ.

Alegerile prezidențiale vor fi mutate în septembrie, conform surselor politice participante la discuțiile din Coaliție

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un sucevean aflat în arest la domiciliu pentru trafic de droguri a evadat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din...

Stradă surpată în Slănic Prahova. Geologi și specialişti caută explicații| FOTO

Stradă surpată în Slănic Prahova. Specialişti din cadrul Institutului...

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...