AUR este o construcție a unor structuri de putere românești, spune politologul Alexandru Gussi (Aktual24)

Data:

AUR este o construcție a unor structuri de putere românești, cu scopul de a capta segmentul de populație antisistem, este de părere cunoscutul politolog Alexandru Gussi, care este sceptic în privința tezei conform căreia George Simion ar fi agent al Rusiei.

Dacă acest lucru ar fi fost real, în ultimii doi ani de război ar fi apărut dovezi, consideră profesorul. Dar nu s-a întâmplat asta, iar întâlnirea lui Simion cu agenții rusi este văzută de Gussi ca o simplă întâlnire a unui reprezentant al serviciilor românești cu reprezentanți ai unor servicii străine.

Cazul în sine, deja foarte serios pentru că înseamnă o imixtiune directă și masivă în viața politică românească, este agravat de faptul că PSD și PNL îl victimează deliberat pe George Simion, pentru a încearcă să-i crească popularitatea și a-l baga în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

E un joc cu adevărat pervers, spune Alexandru Gussi, profund antidemocratic, într-o țară al carei deficit de democrație a devenit major după lovitura dată de Iohannis și servicii în 2019.

Citește și Cum vrea Ciolacu să elimine vizele SUA pentru români: pune presiune pe polițiști și magistrați să depună în masă cereri de plecare peste Ocean

Implicarea serviciilor secrete în realegerea lui Iohannis

România a fost o democrație electorală până în 2019, explică expertul care are și-a dat masteratul și doctoratul în științe politice la Institut d’Etudes Politiques din Paris și în prezent predă la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

Democrația electorală este nivelul cel mai de jos al unei democrații. Dar chiar și acest statut a fost pierdut în 2019, la alegerile prezidențiale, când implicarea serviciilor secrete în realegerea lui Iohannis a făcut să se piardă legitimitatea conducerii statului.

Iohannis a fost ținut în scaunul de la Cotroceni de un context „construit divin“, după cum se exprimă Alexandru Gussi. Un om care a devenit președintele României fără concurență și fară să prezinte un bilanț al primului mandat.

Ceea ce s-a tradus în faptul că și după ce a fost ales cu majoritatea zdrobitoare din turul al doilea al alegerilor a avut un deficit de legitimitate.

Citește și PSD se grăbește cu modificarea datei pentru alegerea președintelui. Proiectul, în viteză prin Senat

AUR este o construcție a unor structuri de putere românești

Politologul suspectează că tam-tam-ul făcut de PSD și PNL pe tema alegerilor comasate ascunde, de fapt, o cacealma.

Cele două partide nu vor, în realitate, devansarea cu trei luni a alegerilor locale, și e posibil să vedem că în perioada următoare se va anula totul sub pretextul că nu mai e timp legal pentru așa ceva.

Alexandru Gussi mai explică de ce USR, PMP și Forța Dreptei, grupate în polul Alianța Dreapta Unită, sunt de fapt o opoziție de carton.

Deși beneficiază de un adevărat bulevard pe partea electoratului de dreapta, după ce PNL și-a abandonat deliberat alegătorii, liderii USR, PMP și Forța Dreptei nu sunt preocupați, în realitate, decât să-și conserve fotoliile.

Citește și: O minciună despre cerealele din Ucraina demontată: din 3 milioane de tone care au intrat în România, doar 4 probe au avut probleme

USR, lipsită de de inițiativă și imaginație.

USR a devenit un partid de sistem, care-și tine conferințele de presă la Palatul Parlamentului și dă dovadă de o lipsă totală de inițiativă și imaginație.

Iar discrepanța între acuzațiile aduse Puterii, că a distrus democrația în Romania, și acțiunile efective e uriașă.

Dacă într-adevăr avem de-a face cu instituirea dictaturii, spune Alexandru Gussi, atunci ar trebui să vedem din partea opoziției gesturi dramatice: demisii, greva foamei, proteste.

Nimic din toate astea nu se întâmplă, ceea ce arată că toată lumea e mulțumită cu situația de acum.

Interviul integral poate fi citit în publicația Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce efecte are populismul asupra economiei | Revista22

Ce efecte are populismul asupra economiei? Consecințele sunt numeroase...

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE este în România

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din...

Cât a costat „propaganda” făcută de partide, din bani publici, în primele luni din 2024

Cât a costat „propaganda” făcută de partide numai în...