Via Transilvanica a câștigat premiul publicului la premiile Europa Nostra, cu 27.000 de voturi

Data:

Via Transilvanica a câștigat premiul publicului cu un număr record de voturi. Proiectul, care a creat cel mai lung traseu de drumeție din România, a primit joi, într-o ceremonie desfășurată la Veneția (Italia), distincția în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2023, și 10.000 de euro.

Traseul de drumeție conceput de Tășuleasa Social, cel mai lung traseu din România, cuprinde peste 1400 de km de poteci semnalizate pornind de la Putna și mergând la Dunăre. Traseul poate fi parcurs cu bicicleta sau pe jos. Via Transilvanica unește 7 situri din patrimoniul mondial UNESCO și parcurge locuri din România care arată splendorile naturii.

Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social, a declarat pentru Saptamana.online, „că este foarte bucuros și fericit pentru acest premiu, care trebuie privit în contextul mai larg al acestei competiții. Premiile pentru patrimoniu Europa Nostra, acordate de Comisia Europeană, au trezit anul acesta interesul a peste 225 de aplicații.

Ceea ce înseamnă că Via Transilvanica a fost ales dintre toate aceste aplicații. Apoi, juriul Comisiei Europene este unul de cel mai înalt nivel, de cel mai mare prestigiu pentru patrimoniu și cultură.

Un lucru extraordinar și care m-a impresionat aseară a fost faptul că mobilizarea pentru a vota proiectul VT a fost de pe tot globul. Asta m-a emotionat cel mai mult.

Și așa cum am spus aseară, universul nostru rural și patrimoniul sunt cel mai mare potențial pe care România îl poate valorifica turistic. Premiul l-a luat proiectul și pentru că oferta României este foarte bună în acest domeniu.

Citește și Spitalul Botoșani angajează avocați privați pentru a lupta cu familia Alexandrei Ivanov

Am avut niște emoții foarte mari, nu am știut de premiu dinainte, nu a fost nici un fel de teatru, a fost ultimul premiu acordat și emoțiile au tot crescut. Apreciez că acest premiu va ajuta Via Transilvanica să fie cunoscută la nivel european, nu există modalitate mai bună de a face cunoscută povestea acestui proiect.

Trebuie să știți că în competiție au fost proiecte de sute de milioane de euro, combinații de țări care au făcut ceva împreună. Cu atât mai mult este un premiu de care trebuie să fim mândri”, a spus Alin Ușeriu.

Eugen Vaida, președinte la Ambulanța pentru monumente, a scris pe Facebook: „Suntem pe acoperisul lumii! Via Transilvanica castiga la Venetia Public Choice Award intr-un mare stil, cu 27.000 de voturi, record absolut. Bravo, Alin Useriu, Anna Szekely, Tibi Useriu & voluntari, autoritati, experti, parteneri, comunitati si calatori! Romania a dovedit prin energia din sala si numarul romanilor prezenti ca detine cea mai sudata echipa in jurul patrimoniului din Europa. A doua veste a serii: Exista sansele ca Romania sa co-organizeze gala si summit-ul Europa Nostra in 2024!” (Saptamana Online)

Și Comisia Europeană a lăudat performanța: „Felicitări, Via Transilvanica! „Camino”-ul românesc a câștigat Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2023! Cel mai lung traseu de drumeții din România a obținut un număr record de voturi, fiind susținut de 27.000 de cetățeni europeni, și nu numai.

Câteva curiozități despre Via Transilvanica: este un traseu lung de 1.400 km, leagă 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și reprezintă o conexiune vitală între comunitățile locale și diversele fațete ale patrimoniului.

Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la celebrul Palazzo del Cinema din Lido, Veneția, și a fost organizată de Europa Nostra, în colaborare cu Comisia Europeană . Felicitări tuturor laureaților!”, au scris cei de la Comisia Europeană.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania a fost inaugurată | Monitorul de Cluj

Singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania a fost...

O columbiancă a ajuns în arest, la Iași. Avea droguri în bagaj | Ziarul de Iași

O columbiancă a ajuns în arest, la Iași, pentru...

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din Ucraina | Info sud-est

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din...