Şase noi aparate anti-drog au ajuns la Poliţia Rutieră Iaşi – un test costă 100 de euro

Data:

Şase noi aparate anti-drog au ajuns la Poliţia Rutieră Iaşi – un test costă 100 de euro. Şase drugteste noi nouţe au ajuns la Poliţia din Iaşi săptămâna trecută. Acestea le-au înlocuit pe cele vechi, care au făcut probleme polițiştilor în trafic, deoarece dădeau erori. Două dintre noile drug teste au ajuns la Serviciul Rutier Iaşi, două la Biroul Rutier Iaşi (municipiu), unul la Paşcani şi un altul la Răducăneni.

Aparatele sunt mai performante decât celelalte, fiind achiziţionate de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de la firma Drager. De menţionat este faptul că noile aparate Drager folosesc teste care costă 100 de le bucata, deci sunt destul de scumpe. Cele trei drugteste care dădeau erori au fost predate de către poliţişti către Inspectoratul General al Poliţiei care, cel mai probabil, la va casa.

Citește și S-a semnat contractul pentru reabilitarea Filarmonicii Iași

Tot în următoarea perioadă, alte patru testere urmează să fie achiziţionate de către Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Iaşi (ATOP) cu fonduri proprii. ATOP este un organism independent, cu rol consultativ, care funcţionează pe lângă fiecare consiliu judeţean, în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică. În ATOP sunt reprezentanţi ai Poliţiei, Pompieri, armată, Poliţia Locală şi societăţii civile. Cele patru drugtestere vor fi cumpărate în perioada următoare de către ATOP şi vor fi predate către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi.

Apoi, aparatele vor ajunge la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi. „Avem bani pentru această iniţiativă, am discutat în cadrul Consiliului Judeţean Iaşi cu domnul Costel Alexe şi a fost favorabil cu această iniţiativă. Acum căutăm nişte aparate performante şi dăm drumul la procedura de achiziţie. Credem că o să fie foarte folositoare aceste drugtestere în contextual actual”, a spus Adrian Acostoaiei, preşedintele ATOP Iaşi.

Citește și PSD a pregătit activul de pensionari din Stâlpeni, pentru a ne amăgi și în 2024 cu cifre false și promisiuni

Drugtestele folosite de către poliţiştii din Iaşi pentru şoferi nu ofereau rezultate precise şi zăceau prin birourile ofiţerilor, fiind folosite rar. Utilizarea lor în Iaşi a demonstrat faptul că informaţiile oferite de aceste teste erau de multe ori irelevante. Pentru a proba consumul de droguri, un şofer este trimis şi la analize de urină şi de sânge la spital, unde o patrulă de poliţie trebuie să stea chiar şi câte două ore în aşteptarea prelevării. Ca atare, aparatul este doar „un detector”. Aparatele de tip drugtest semnalează posibila prezenţă a anumitor substanţe, dar nu măsoară nivelul acestora. Ca atare, nici nu sunt verificate metrologic. În schimb, aparatele de tip etilotest măsoară cu precizie şi indică cantitatea de alcool în aerul expirat, titrează Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related