Serviciul Imigrări expulzează pe bandă rulantă străini aduşi cu greu de firme, instanţa îi aduce înapoi

Data:

Singura soluţie cunoscută de Serviciul de Imigrări la problemele legate de muncitorii străini veniţi la muncă în Iaşi pare a fi expulzarea. Asta deşi pentru firmele locale, aflate în mare criză de forţă de muncă, ei sunt la mare căutare, iar formalităţile pentru aducerea lor aici la muncă durează adesea şi şase luni de zile. La Iaşi, într-o singură zi, magistraţii Curţii de Apel au anulat două decizii de expulzare, în cazul unui indian şi a unui libanez.

Primul depusese online documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere în ţară, dar când a fost chemat şi la ghişeu, nu avea la el chitanţele de plată a taxelor aferente, în original. Al doilea a fost detaşat de firma care îl angajase la o altă societate, fără îndeplinirea formelor legale. Sancţionată nu a fost însă firma, ci el.

A.M. venise din India în ianuarie, cu o viză de muncă valabilă 90 de zile, până pe 25 aprilie, fiind angajat ca electrician de întreţinere şi reparaţii.

I-a convenit locul de muncă, aşa că în februarie a depus online o cerere de programare pentru prelungirea dreptului de şedere, ataşând şi documentele doveditoare solicitate.

Conform legii, cererile de prelungire a dreptului de şedere se prelucrează în 30 de zile, dar a fost chemat la ghişeu abia pentru data de 19 aprilie.

În ziua respectivă însă, nu avea asupra sa originalul chitanţelor de plată a taxei aferente permisului de şedere, de 259 lei şi cea pentru taxa consulară de 120 euro.

Funcţionarul Serviciului de Imigrări i-a pus în braţe întreaga documentaţie depusă şi l-a trimis acasă. Pe 29 aprilie, în cadrul unui control, A.M. a fost găsit la muncă. Viza îi expirase de patru zile şi i s-au făcut direct formele de expulzare.

A.M. a contestat decizia, precizând că muncise acolo unde avea contract, demarase prelungirea dreptului de şedere, iar viza îi expirase de doar patru zile. Solicita doar un termen rezonabil pentru a finaliza procedurile birocratice.

Citește și: Cine sunt judecătorii care i-au scăpat pe securiștii care l-au anchetat până la moarte pe inginerul Gheorghe Ursu

În faţa judecătorilor, reprezentanţii Serviciului de Imigrări şi-au apărat decizia. Procedura de prelungire nu fusese finalizată până pe 25 aprilie, deci A.M. putea fi expulzat.

De fapt, A.M. nici nu începuse vreo procedură. Teancul de documente depuse online nu reprezentau, din punctul de vedere al funcţionarilor, decât o simplă solicitare de a primi un număr de ordine pentru prezentarea la ghişeu. Numărul respectiv nu reprezenta un număr de înregistrare a cererii, pentru aceasta fiind necesară depunerea actelor în original, la ghişeu.

Citește și: Securiştii acuzaţi de uciderea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, achitaţi de Curtea Supremă

Conform legii, străinul aflat la muncă în România trebuie să solicite eventuala prelungire a dreptului de şedere cu minim 30 de zile înainte de expirarea acestuia. Cererea trebuie soluţionată în termen de 30 de zile de la data depunerii.

Dacă sunt necesare verificări suplimentare, termenul de soluţionare poate fi prelungit cu încă cel mult 15 zile. Dacă documentele furnizate sunt incomplete sau necorespunzătoare, Serviciul de Imigrări trebuie să informeze petentul cu privire la elementele care lipsesc şi să stabilească un termen pentru completare, dar nu mai mult de 30 de zile.

Continuarea în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce au căutat românii pe Internet în 2023

Ce au căutat românii pe Internet în 2023. Conaționalii care au navigat pe Internet anul acesta au realizat căutări variate de cuvinte cheie, de la vreme la tehnologie avansată. Conform unei analize detaliate efectuate de agenția SEO TargetWeb, topul căutărilor pe Internet în România a evidențiat preferințe și tendințe interesante.

Escrocherie incredibilă cu maşini scumpe

Escrocherie incredibilă cu maşini scumpe