Sindicatele din penitenciare susțin greva profesorilor și vor ieși în stradă alături de cadrele didactice

Data:

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a anunțat că susține greva profesorilor și anunță că polițiștii de penitenciare vor ieși în stradă alături de cadrele didactice.

„Sindicatele din penitenciare consideră că măsura luată de profesori de a declanșa greva generală este una legitimă, atâta timp cât un profesor își începe cariera cu un salariu de 2400 de lei. În spirit de solidaritate sindicală, polițiștii de penitenciare vor protesta alături de educatori, învățători și de profesori.

Politicienii ar trebui să înțeleagă că educația, alături de sănătate și de siguranța națională reprezintă unul dintre cei trei piloni interdependenți ai unui stat de drept funcțional.

România este țara cu cei mai mulți analfabeți din Europa, iar această situație denotă lipsa de interes a clasei politice pentru educația românilor. Lipsa de educație și un învățământ pe butuci au ca efecte, printre altele, creșterea infracționalității în Românie”, arată FSANP, într-un comunicat.

Federația menționează că în penitenciare sunt acum peste 23.000 de deținuți, dintre care peste 15.000 au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni cu violență (crime, violuri, tâlhării).

„O educație corespunzătoare, un sistem de învățământ pus la punct și guvernanți care să nu-și bată joc de cadrele didactice ar fi determinat ca numărul românilor, victime ale infractorilor dovediți de instantă să fie mult mai mic. 

Guvernul României cheltuiește lunar aproximativ 6.000 de lei cu un deținut, în timp ce educatorii, învățătorii, profesorii își încep carierele cu un salariu de aproximativ 2.400 de lei. Paradoxal, cifrele demonstrează că politicienii respectă mai mult infractorii decât pe propriii lor dascăli.

Condițiile de detenție din închisori sunt superioare condițiilor din școlile din mediul rural. Fără educație în condiții corespunzătoare, fără dascăli motivați din punct de vedere financiar, învățământul românesc nu are nicio perspectivă de dezvoltare”, consideră FSANP.

Citește și: Legea care pedepsește „revenge porn” a fost adoptată, după 4 ani

Un eșec previzibil

Sindicatele din penitenciare consideră că nu este de mirare că negocierile sindicatelor din învățământ cu reprezentanții Guvernului au eșuat. Eșecul era previzibil, la fel cum a fost proiectul „România educată” al președintelui Klaus Iohannis, arată FSANP.

„Cum ar putea să se înțeleagă profesorii cu un prim-ministru care a fost prins că a copiat teza de doctorat?! Greva profesorilor reprezintă nota pe care dascălii i-o dau lui Nicolae CIUCĂ la examenul de prim-ministru al României.

Profesia de educator, învățător, profesor este una vocațională, însă chemarea de dascăl nu produce performanță pe stomacul gol”, se mai precizează în comunicat.

Citește și: Deputații amână nejustificat adoptarea legii prin care se consideră viol orice act sexual cu un minor sub 16 ani

Profesorii cer salarii mai mari. Și sindicaliștii din sănătate anunță grevă

Luni, 22 mai 2023, de la ora 8:00, peste 150.000 de profesori și alți angajați în învățământ au anunțat că intră în grevă generală, potrivit sindicatelor, după eșecul discuțiilor cu premierul Nicolae Ciucă.

„Greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv, în momentul de faţă, să renunţăm la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o, era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluţii mult mai rapide

. Şi, aşa cum i-am transmis şi domnului prim-ministru şi domnului Ciolacu, apare o mare problemă, cea legată de credibilitate”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Angajații din sistemul de sănătate vor organiza un miting de protest în Piaţa Victoriei din Capitală în data de 8 iunie urmând ca, la 1 iulie, să fie declanşată greva generală, a anunțat joi Federaţia Solidaritatea Sanitară. Anunțul sindicatelor din sănătate vine la doar o zi după ce profesorii au decis să declanșeze greva generală pe 22 mai.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related