Soluție tehnică pentru ca incidente ca cel din Crevedia să nu se repete, propusă de un fost șef al Gărzii de Mediu

Data:

Soluție tehnică ca să nu se mai repete situații ca cea de la stația GPL din Crevedia, ce a continuat să funcționeze ilegal timp de trei ani, este propusă de fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

„Un Registru de Evidență și Control unic, digitalizat, în care toate datele operatorilor economici să fie înscrise și ușor accesibile autorităților și gradual, tuturor parților interesate, precum jurnaliștii.

Asta înseamnă că alocat fiecărui CUI Cod Unic de Înregistrare pentru fiecare agent economic, să existe o evidență în sistem digital (electronic) plecând de la numărul cadastral al sediului social și al punctelor de lucru, la hotărârile de Consiliu Local care vizează agentul economic, autorizațiile de construire, avize, acorduri, autorizații, registru de control cu agenții constatatori, măsuri date cu ocazia controalelor, date specifice firmei, caziere și până la contravenții, toate să poată fi accesate facil de către toate instituțiile statului cu rol de control, precum ANAF, Politie, ISU, Primărie, Garda de Mediu, DSP, ENEL, parchet, ..s.a.m.d.

Arhitectura unui astfel de registru ar avertiza imediat, prin alerte, unde sunt încălcate normele legislative, unde companiile funcționează ilegal și unde există potențial de criminalitate economică sau de mediu.

Atunci când pe hârtie se închide activitatea unui agent economic într-o locație, dar factura la energie electrică rămâne aceeași și mai mult, afacerea e evidențiată și financiar, automat instituțiile statului primesc alerte care le permit acțiuni de prevenție”, susține Octavian Berceanu.

Citește și Ion Doldurea se autosuspendă din PSD. „Nu am nici o scuză, dar regret profund ce am spus despre pompieri

11 stații GPL fără autorizație la Primăria Sectorului 5

Fostul șef al Gărzii de Mediu afirmă că în cazul din Crevedia și nu numai, activitatea era suspendata sau chiar închisă în lipsa autorizațiilor, precum cea de la Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița /ANPM, Garda de Mediu Dâmbovița avea obligația să controleze depozitul GPL și în cazul lipsei autorizațiilor să anunțe Poliția Română și parchetul teritorial.

„Este un pas mare pentru că ar însemnă că toate documentele emise de către autorități să fie în format electronic, procesele verbale de control să fie tot în format electronic. Este un pas care însă ne-ar scoate din negura capitalismului sălbatic și al corupției sistemice.

În lipsa unui astfel de registru electronic, suntem încă la dosarul cu șină care are un singur scop: facilitează infracționalitatea.

În câteva ore, Primăria Sectorului 5 a spus că a găsit 11 stații GPL fară drept de funcționare, dar având unele avize emise în afara legii, dovada clară că lipsa digitalizării permite o corupție sistemică, bazată pe concursul funcționarilor statului.

Oare ce se întâmplă în restul țării, în zonele unde mai toate activitățile economice sunt controlate politic?”, a scris fostul șef al Gărzii de Mediu pe Facebook.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O columbiancă a ajuns în arest, la Iași. Avea droguri în bagaj | Ziarul de Iași

O columbiancă a ajuns în arest, la Iași, pentru...

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din Ucraina | Info sud-est

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din...

Proteste de Noaptea Muzeelor. Sindicatele acuză subfinanțarea | Crișana

Proteste de Noaptea Muzeelor. Sindicatele acuză subfinanțarea Culturii, un...

Întârzieri la toate proiectele Primăriei Iași | Reporter de Iași

Întârzieri la toate proiectele Primăriei Iași. Deși lucrările pentru...