Soluție tehnică pentru ca incidente ca cel din Crevedia să nu se repete, propusă de un fost șef al Gărzii de Mediu

Data:

Soluție tehnică ca să nu se mai repete situații ca cea de la stația GPL din Crevedia, ce a continuat să funcționeze ilegal timp de trei ani, este propusă de fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

„Un Registru de Evidență și Control unic, digitalizat, în care toate datele operatorilor economici să fie înscrise și ușor accesibile autorităților și gradual, tuturor parților interesate, precum jurnaliștii.

Asta înseamnă că alocat fiecărui CUI Cod Unic de Înregistrare pentru fiecare agent economic, să existe o evidență în sistem digital (electronic) plecând de la numărul cadastral al sediului social și al punctelor de lucru, la hotărârile de Consiliu Local care vizează agentul economic, autorizațiile de construire, avize, acorduri, autorizații, registru de control cu agenții constatatori, măsuri date cu ocazia controalelor, date specifice firmei, caziere și până la contravenții, toate să poată fi accesate facil de către toate instituțiile statului cu rol de control, precum ANAF, Politie, ISU, Primărie, Garda de Mediu, DSP, ENEL, parchet, ..s.a.m.d.

Arhitectura unui astfel de registru ar avertiza imediat, prin alerte, unde sunt încălcate normele legislative, unde companiile funcționează ilegal și unde există potențial de criminalitate economică sau de mediu.

Atunci când pe hârtie se închide activitatea unui agent economic într-o locație, dar factura la energie electrică rămâne aceeași și mai mult, afacerea e evidențiată și financiar, automat instituțiile statului primesc alerte care le permit acțiuni de prevenție”, susține Octavian Berceanu.

Citește și Ion Doldurea se autosuspendă din PSD. „Nu am nici o scuză, dar regret profund ce am spus despre pompieri

11 stații GPL fără autorizație la Primăria Sectorului 5

Fostul șef al Gărzii de Mediu afirmă că în cazul din Crevedia și nu numai, activitatea era suspendata sau chiar închisă în lipsa autorizațiilor, precum cea de la Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița /ANPM, Garda de Mediu Dâmbovița avea obligația să controleze depozitul GPL și în cazul lipsei autorizațiilor să anunțe Poliția Română și parchetul teritorial.

„Este un pas mare pentru că ar însemnă că toate documentele emise de către autorități să fie în format electronic, procesele verbale de control să fie tot în format electronic. Este un pas care însă ne-ar scoate din negura capitalismului sălbatic și al corupției sistemice.

În lipsa unui astfel de registru electronic, suntem încă la dosarul cu șină care are un singur scop: facilitează infracționalitatea.

În câteva ore, Primăria Sectorului 5 a spus că a găsit 11 stații GPL fară drept de funcționare, dar având unele avize emise în afara legii, dovada clară că lipsa digitalizării permite o corupție sistemică, bazată pe concursul funcționarilor statului.

Oare ce se întâmplă în restul țării, în zonele unde mai toate activitățile economice sunt controlate politic?”, a scris fostul șef al Gărzii de Mediu pe Facebook.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Aktual24 | Reacția americanilor la vederea unei Dacia 1310: „I-am dat și 130 hm/h”

Reacția americanilor la vederea unei Dacia 1310: un român...

Problemele din programa pentru Istoria evreilor. Holocaustul, ignorate de Ministerul Educației și de experți

Problemele din programa pentru Istoria evreilor. Holocaustul, semnalate de...

România, codașa Europei în ceea ce privește investițiile în Cercetare-Dezvoltare

Datele finale pentru 2021 indică faptul că UE a...

Primarul din Mioveni, prins când returna o mită de 10.000 de euro

Primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, din partea PSD, este...