SONDAJ Majoritatea rușilor sunt din ce în ce mai optimiști cu privire la poziția Rusiei în lume

Data:

Un nou sondaj al Centrului Levada, considerat a fi cea mai credibilă casă de sondare a opiniei publice din Rusia, arată că procentul rușilor care cred că țara lor este pe drumul cel bun a crescut de la începutul războiului lui Putin în Ucraina de la 50% la 68%. De asemenea, ponderea celor care cred altfel a scăzut de la 39% la 22%, spune Aleksey Levinson, șeful de cercetare socio-culturală al centrului, citat de Euromaidan Press.

Rezultatul nu ar trebui să fie o surpriză, afirmă sociologul, și nu reflectă succesul propagandei regimului. În schimb, majoritatea rușilor văd că războiul stabilește sau măcar confirmă locul Rusiei în lume, acel loc pe care și-ar dori să-l vadă, unul în care restul globului se teme de Rusia și o respectă.

Citește și: Cine controlează televiziunile. Ionel Palăr, 9.200 de lei pe minut, de la stat. Și multe diplome

„Conform sondajelor”, spune Levinson, „respondenții se simt mândri că, pe 24 februarie, Rusia și-a provocat principalul adversar” – SUA, NATO și Occidentul – și „sunt mândri pentru că în ochii lor asta înseamnă că Rusia se comportă din nou ca o mare putere”, o țară „care poate încălca dreptul internațional cu impunitate”, așa cum, spun ei, au făcut-o și SUA.

SUA, puterea la care se raportează rușii

Conflictul actual, consideră rușii, „nu este despre înfrângerea Americii și apoi cucerirea sau distrugerea ei. Mai degrabă, ei cred că are un obiectiv diferit, unul în care America trebuie să simtă și să recunoască că Rusia este egală, nu numai ca putere militară, ci ca putere mondială majoră.”

Sociologul spune, citat de Euromaidan Press, că răspunsul pe care l-a dat SUA în Ucraina, prin sprijinirea masivă a trupelor ucrainene, dar fără a intra cu trupe, le confirmă rușilor speranțele și așteptările. Americanii „au luat mănușa, dar se comportă cu reținere pentru că se tem de Rusia și de Putin și, în acest fel, îi consideră pe ruși ca fiind egali”.

Citește și: Armele juridice ale Americii în războiul din Ucraina

Succesul militar rusesc este mai puțin semnificativ aici decât răspunsul american.

Cât timp vor dura astfel de atitudini nu este clar, mai ales dacă Rusia se confruntă cu înfrângeri semnificative, „dar, deocamdată, rușii experimentează în mod colectiv un sentiment de satisfacție că lumea a fost pusă în ordinea pe care și-au dorit-o de mult. Având în vedere euforia cu privire la asta, nimeni nu se gândește la modul în care țara sau familia lui vor supraviețui… Oamenii sunt fericiți și pozitivi.”

Dar astfel de atitudini pot dura mult mai mult decât cred mulți. „Să nu uităm că o percepție similară a asigurat o rată de aprobare de cel puțin 60 la sută pentru acțiunile lui Putin în calitate de președinte de mai bine de două decenii”, pentru că de peste două decenii, liderul de la Kremlin a descoperit cum să se joace eficient cu conștiința de masă a rușilor, scrie Euromaidan Press.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Riscul unui nou război. Avertismentul președintelui Azerbaidjanului| Aktual24

Riscul unui nou război. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev a...

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán | SONDAJ

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán,...