Succesul unei comunități Timișoara și povestea trecerilor de pietoni cu ghidaj pentru nevăzători

Data:

Oare cum este să mergi prin oraș fără să vezi nimic? Cum ar fi ca măcar să auzi că ceva te ghidează? – scria Fundația Comunitară Timișoara pe pagina de Facebook.

După care prezentau povestea Simonei Maria Smultea (34 de ani), nevăzătoare, co-președintă a Asociației CevaDeSpus.

„Persoanele nevăzătoare au dreptul, la fel ca toți ceilalți locuitori ai orașului, să se deplaseze în siguranță. În momentul în care spațiul public va deveni mai accesibil, va crește și prezența și implicarea persoanelor cu dizabilități, mai ales ale celor tinere, în viața orașului.”, declara Simona.

Fundația Comunitară Timișoara a venit în sprijinul unei idei a Simonei și asociației sale pentru un sistem de ghidaj pentru nevăzători, Step-Hear, care să facă orașul mai accesibil. Pentru început, investițiile vor consta în dispozitive sonore la semafoare, covoare tactile, dar și dispozitive audio în zona centrală a orașului.

Citește și: Campanie de informare despre colectare selectivă, pornită de la o inițiativă civică. Cazul Reșița

Mai mult, o consultare publică recentă organizată de fundație a arătat că una din prioritățile timișorenilor este accesul pentru pietoni (86%) după un sistem de sănătate decent și un serviciul public de salubritate stradală mult mai bun.

Simona a propus administrației locale „Sisteme de ghidaj în spațiul public pentru nevăzători” în proiectele de bugetare participativă, însă acesta a obținut al nouălea cel mai mare punctaj (în baza voturilor cetățenilor), finanțabile fiind numai primele opt. Simona nu a renunțat și a depus o solicitare de finanțare directă la Consiliul local Timișoara pentru că un sistem de ghidaj pentru nevăzători este absolut necesar pentru acești oameni.

Citește și: Bugetare participativă, ajutorul unui ONG pentru comunitatea din Râmnicu Vâlcea

„La scurt timp am primit câteva răspunsuri și invitații de discuții (n.n. unul din viceprimari și unul din consilierii locali). Am discutat, le-am explicat ce înseamnă pentru mine ca nevăzător – sistemele de ghidaj în spațiul public m-ar ajuta și mai mult.

Astfel am ajuns să avem propunerea noastră pe ordinea de zi – am fost acolo să mă vadă că exist și chiar este o nevoie – surpriza a fost că toată lumea a fost de acord.

Și s-au realocat anumite sume: 100.000 de lei anul acesta și 300.000 de lei, anul viitor”, a povestit Simona la o dezbatere organizată de Centrul Român de Politici europene alături de Fundația Comunitară Timișoara. Se simte parte a acestui proiect, colaborează și răspunde oricărei solicitări legate de acest subiect.

Citește și: Implicarea cetățenilor în decizie: de la grupuri de inițiativă locală până la bugetarea participativă. Cazul Buzău

Un alt proiect susținut de Fundația Comunitară Timișoara, depus de Andrei Cătălin Sava, Treceri de pietoni mai sigure, a fost unul dintre cele mai votate de timișoreni. Acesta a fost finanțat direct din programul de bugetare participativă, fiind deja în etapa de implementare. 

Sunt doar două exemple în care, pornind de la o nevoie reală, cu sprijinul unei societăți civile sau a unei comunități locale puternice, prioritățile cetățenilor, justificate și bine fundamentate, găsesc loc pe agenda administrației publice și chiar acțiuni concrete și alocări de fonduri publice.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Universitatea de Vest din Timișoara dezvoltă primele programe de studii în domeniul tineretului din România

Într-un efort concertat de a răspunde nevoilor de pregătire...

Primăria Iași este obligată să achite despăgubiri de mii de lei

În ultimii ani, Primăria Municipiului Iași este obligată, pe...

„România regală, un răstimp de progres”, conferință dedicată Reginei Maria a României | Bihoreanul

„România regală, un răstimp de progres", conferință dedicată Reginei...

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere | Ziarul de Iași

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere....