Tot mai mulți fermieri investesc în drone din cauza lipsei forței de muncă

Data:

spot_img

Tot mai mulți fermieri investesc în drone. Tinerii nu mai ştiu, adulţii nu mai vor, bătrânii nu mai pot. Agricultura a rămas în ultimii ani fără oamenii care până acum adunau crengile tăiate dintr-o livadă, verificau starea de sănătate a viei într-o podgorie ori stropeau lanurile de grâu.

„Tot mai mulţi fermieri bihoreni apelează la drone în munca lor. Acestea nu înlocuiesc în totalitate forţa de muncă umană, tot mai greu de găsit, dar o suplinesc. Până la urmă acesta este viitorul”, spune fermierul Dan Corbuţ.

La o rată a şomajului de circa 1,3%, în Bihor sunt disponibile în jur de 3.000 de locuri de muncă. Economia caută forţă de muncă pentru toate sectoarele, însă în agricultură cererea este dramatică. „Tinerii nu mai vor să muncească pe câmp, pleacă la oraş în fabrică sau «afară», tot în agricultură, dar pentru bani mai mulţi”, spune şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba.

Citește și: Ziua Naţională a României / Parada militară de 1 Decembrie, la Arcul de Triumf

Directorul experimentează criza muncitorilor agricoli inclusiv în exploataţia familiei, de circa 2,5 hectare de vie, din localitatea Vaida, comuna Roşiori. „Lucrez cu tatăl meu, care are peste 70 de ani. Tundem via împreună, în 3-5 săptămâni, cum putem, pentru că nu mai găsim oameni”, spune viticultorul.

Cea mai importantă activitate în vie, tunderea mlădiţelor din luna ianuarie se făcea înainte cu săteni care primeau mlădiţele pentru a le pune pe foc. „De patru ani nu mai găsim oameni să strângă crengile, chiar dacă îi ajutăm să le ducă acasă pentru a le pune pe foc. Câtă vreme Primăria asigură lemne tuturor celor care nu îşi permit, indiferent că este vorba de o persoană de peste 65 ani, cu pensie mică, sau de un tânăr de 30 de ani, cu ajutor social, nici n-o să găsim”, explică Békési.

Familia sa a investit 2.000 de euro într-un echipament second-hand, tras de tractor, care toacă crengile. „Viitorul agriculturii stă în mecanizare şi automatizare”, spune el.

Continuarea în Ebihoreanul.ro

Citește și: Revoluționarul care s-a întors din Italia pentru a monta panouri fotovoltaice în România

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Drumuri județene modernizate pentru legătura la autostrada Curtea de Argeș-Râmnicu-Vâlcea | Argeșul Online

Consiliul Județean Argeș a adoptat, ieri, trei hotărâri menite...

Experiență unică pentru tineri din șapte județe, în Tabăra Militară Airsoft Agafton | Monitorul de Botoșani

Tabăra Militară Airsoft Agafton oferă tinerilor o experiență unică,...

SculptFest, la a treia ediție. Ateliere, concerte și activități outdoor | Ebihoreanul.ro

Vineri începe cea de-a treia ediție a SculptFest (26-28...

Maternitatea „Elena Doamna”: spital fără pacienți, dar cu medici bogați din cabinetele private | Reporter de Iași

Trucurile contabile ascund dezastrul financiar de la Maternitatea „Elena...