Transportul maritim al Rusiei, țintit de sancțiunile SUA (Aktual 24)

Data:

Transportul maritim al Rusiei, țintit de sancțiunile SUA. La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Statele Unite au sancționat și 14 petroliere din „flota fantomă” folosită de Moscova pentru a eluda plafonarea impusă de țările occidentale la prețul petrolului rusesc, după cum scrie AFP.

Sancțiunile anunțate într-un comunicat al Trezoreriei americane vizează compania națională de transport maritim a Rusiei, Sovcomflot, acordându-i 45 de zile pentru a descărca petrol sau alte mărfuri de pe cele 14 nave.

Această „flotă fantomă” a permis Rusiei să reducă impactul asupra veniturilor sale al mecanismului de plafonare a prețului petrolului instituit de o coaliție de țări occidentale. „Încercarea Kremlinului de a scăpa de plafonarea prețurilor prin investiții într-o flotă fantomă i-a permis să obțină prețuri globale mai mari pentru petrol în vara și toamna trecută”, a declarat jurnaliștilor un oficial al Departamentului Trezoreriei.

Citește și: Germania legalizează canabisul

Transportul maritim al Rusiei, blocat. Miza: petrolul

O coaliție formată din țările G7, Uniunea Europeană (UE) și Australia a stabilit un sistem de plafonare a prețurilor petrolului rusesc în decembrie 2022.

Asigurătorilor și reasigurătorilor le este interzis să acopere transportul maritim al petrolului rusesc către țările din această coaliție, cu excepția cazului în care acesta este vândut la un preț mai mic decât plafonul.

Acest lucru a avut ca efect reducerea veniturilor Rusiei din exportul de petrol și produse petroliere cu o treime în 2023 față de 2022, potrivit țărilor din coaliție.

Țintirea acestei flote fantomă „forțează Rusia să aleagă între a utiliza serviciile coaliției pentru a-și expedia petrolul sub plafonul de preț” sau să facă acest lucru „prin intermediul flotei fantomă și să se confrunte cu costuri în creștere și cu aplicarea mai strictă a sancțiunilor de către autoritățile occidentale”, a explicat oficialul Trezoreriei.

Continuarea în Aktual 24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea dosarului a...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...