Trei procurori vor să ancheteze magistrați, CSM nu i-ar dori ca desemnați

Data:

Trei procurori vor să ancheteze magistrați. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are pe ordinea de zi, marți, propunerea de desemnare a acestora.

Consiliul nu dă numele acestora, ci doar „situaţia unor procurori desemnaţi în condiţiile Legii nr. 49/2022”. Legea amintită face referire la desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și la înființarea noii structuri care anchetează magistrați.

Cine sunt procurorii care doresc să ancheteze judecători și procurori ? Ioan Damian de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, Ion Adrian Popovici de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea și Mircea Galina de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș.

Având în vedere că posturile de anchetatori de magistrați nu sunt ocupate, candidaturile celor trei ar trebui să fie binevenite. Cu toate acestea, surse din magistratură spun că aceștia nu sunt agreați de majoritatea din CSM.

Citește și: Fostul președinte al CSM a câștigat, într-un singur termen, dreptul de a conduce după ce i-a fost suspendat permisul

La mâna Consiliului

Procedura de numire a acestora este una atipică, în sensul că ei depun candidaturile la CSM, Consiliul face o multitudine de verificări în legătură cu persoana respectivă, dacă este agreată anunță procurorul general, care apoi o numește în funcție.

Dacă în timpul mandatului procurorul desemnat „supără” majoritatea din CSM, acesta este revocat de plen pe motiv de ineficiență profesională.

Lipsa de rezultate a procurorilor desemnați după desființarea SIIJ este de notorietate. În doi ani de funcționare, aceștia au întocmit doar două rechizitorii, iar CSM nu s-a sesizat din oficiu pentru a-i schimba pe cei care nu corespund profesional.

Trei procurori vor să ancheteze magistrați. Nemulțumiri mari

Ineficiența secției a fost constatată de ministrul Justiției Alina Gorghiu, de procurorul general Alex Florența și de fostul ministru al justiției Cătălin Predoiu.

Cel din urmă, la ultimul bilanț al DNA, a declarat că ar fi cazul că MJ să reînființeze SIIJ, deoarece desființarea acesteia a fost doar o soluție temporară.

Procurorul general Alex Florența, pus în fața rezultatea dezastruoase ale procurorilor desemnați care nu au reușit să descopere niciun caz important de corupție în jurul magistraților, a propus modificarea legii, în sensul ca el să-i propună direct pe cei care doresc să ancheteze judecători și procurori.

Gorghiu a fost de acord și a pus în dezbatere publică un proiect de lege în acest sens, proiect care urmează să fie dezbătut de Parlament.

Citește și: Șeful DNA despre presiunile asupra procurorilor în an electoral și riscul ca dosarele să fie interpretate

Cum a dispărut corupția din justiție

De când DNA nu mai are voie să ancheteze magistrați pentru fapte de corupție, acest fenomen a dispărut din rândul procurorilor și judecătorilor.

Rezultatele ultimilor ani arată că din 2018 până în 2024, SIIJ și ulterior noua Secție de anchetare a judecătorilor și procurorilor a făcut 7 rechizitorii și nu a obținut nicio condamnare definitivă a unui magistrat.

Spre comparație, cât a avut competența să ancheteze magistrați, DNA a facut în perioada 2002 –  2018, 161 de rechizitorii, fiind condamnați 117 magistrați.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid. Printre...

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, susține Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, arată Asociaţia...