Tun după tun la Bârnova. Fiul primarului a primit trei case de 300.000 de euro, cu doar 18.000 de euro

Data:

Cu 18.000 euro, Ștefănel Bălan, fiul primarului din comuna Bârnova – Iași, a intrat în posesia a trei vile cu o cotă de piață de peste 300.000 de euro. Bălan jr. a ajuns în posesia a 5.590 mp de pe urma unei retrocedări pe care tatăl său a făcut-o ca primar. A doua din mandat. Scriptic, fiul a dat 18.000 euro pe acest lot.

Ulterior, pământul l-a dat la schimb unui dezvoltator imobiliar, Ștefan Stărpu, de la care a primit trei case cu terenurile aferente. Toți actorii implicați în această suveică, intermediarii, dezvoltatorul și primarul fie sunt loviți de amnezie, fie refuză să comenteze, scrie Reporter de Iași.

Nașul a luat terenul și l-a ținut doar o lună

Cronologic, această speță poate fi astfel rezumată:

Pe 31 octombrie 2018, pe numele lui Ioan Tanasă a fost emis un titlu de proprietate pentru 33.800 mp, pe teritoriul comunei Bârnova. Al doilea titlu din mandatul de primar al lui Mihai Bălan, acum PNL.

Din terenul ce-i fusese restituit, pe 21 ianuarie 2019, Ioan Tanasă (la data tranzacției în vârstă de 75 de ani) a vândut 7.590 mp în satul Vișan familiei Ivan, Iulian și Ofelia. Prețul a fost fixat la 48.234 lei, Aproximativ 10.000 de euro = 1,3 euro/mp. Banii s-ar fi plătit anterior toți, în numerar.

Pe 26 august 2021, soții Ivan, reprezentați prin mandatar Oana Violeta Bălan (nora primarului) au vândut o parte din teren, 5.590 mp, societății Rubicon Power (unic asociat Ștefănel Bălan, băiatul cel mare al primarului). Prețul declarat în contract a fost de 85.000 lei = 18.000 euro = 3,2 euro/mp. Banii urmau să fie virați până la 1 septembrie 2021.

Citește și Liceu din Iași abandonat hoţilor: parchet şi calorifere furate din clase, scule sustrase, maşini vandalizate, paznici bătuţi

Extrem de important: vânzarea Ivan (cu mandatar Oana Bălan) către Rubicon Power (Ștefănel Bălan) a avut loc în august 2021, dar procura Ivan – Oana Bălan fusese încheiată în februarie 2019. Adică, în ianuarie 2019, Ivan a cumpărat terenul de la bătrânul Tanasă și, după o lună, i-a făcut mandat Oanei Bălan.

Această informație a datei la care a fost încheiată procura la care se adaugă detaliile oferite de o sursă din anturajul familiei arată că Ivan a fost folosit ca paravan în această afacere. De fapt, adevăratul beneficiar a fost Bălan jr.

Iulian Ivan este nașul de cununie al primarului din Bârnova, Mihai Bălan. Tot soții Ivan i-au botezat și primul copil din cea de-a doua căsnicie. Practic, ei au fost simpli intermediari între primarul care a semnat punerea în posesie și localnicul care revendicase terenul.

Continuarea anchetei poate fi citită în Reporter de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și a directorului Rezervelor Statului

Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și...

Contractele de consultanță ale familiei Cîrstoiu cu producătorii de medicamente

Contractele de consultanță ale familiei Cîrstoiu cu producătorii de...

Afacerile de milioane ale doctorului Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei

Afacerile de milioane ale doctorului Cîrstoiu, candidatul comun al...