Tun după tun la Bârnova. Fiul primarului a primit trei case de 300.000 de euro, cu doar 18.000 de euro

Data:

spot_img

Cu 18.000 euro, Ștefănel Bălan, fiul primarului din comuna Bârnova – Iași, a intrat în posesia a trei vile cu o cotă de piață de peste 300.000 de euro. Bălan jr. a ajuns în posesia a 5.590 mp de pe urma unei retrocedări pe care tatăl său a făcut-o ca primar. A doua din mandat. Scriptic, fiul a dat 18.000 euro pe acest lot.

Ulterior, pământul l-a dat la schimb unui dezvoltator imobiliar, Ștefan Stărpu, de la care a primit trei case cu terenurile aferente. Toți actorii implicați în această suveică, intermediarii, dezvoltatorul și primarul fie sunt loviți de amnezie, fie refuză să comenteze, scrie Reporter de Iași.

Nașul a luat terenul și l-a ținut doar o lună

Cronologic, această speță poate fi astfel rezumată:

Pe 31 octombrie 2018, pe numele lui Ioan Tanasă a fost emis un titlu de proprietate pentru 33.800 mp, pe teritoriul comunei Bârnova. Al doilea titlu din mandatul de primar al lui Mihai Bălan, acum PNL.

Din terenul ce-i fusese restituit, pe 21 ianuarie 2019, Ioan Tanasă (la data tranzacției în vârstă de 75 de ani) a vândut 7.590 mp în satul Vișan familiei Ivan, Iulian și Ofelia. Prețul a fost fixat la 48.234 lei, Aproximativ 10.000 de euro = 1,3 euro/mp. Banii s-ar fi plătit anterior toți, în numerar.

Pe 26 august 2021, soții Ivan, reprezentați prin mandatar Oana Violeta Bălan (nora primarului) au vândut o parte din teren, 5.590 mp, societății Rubicon Power (unic asociat Ștefănel Bălan, băiatul cel mare al primarului). Prețul declarat în contract a fost de 85.000 lei = 18.000 euro = 3,2 euro/mp. Banii urmau să fie virați până la 1 septembrie 2021.

Citește și Liceu din Iași abandonat hoţilor: parchet şi calorifere furate din clase, scule sustrase, maşini vandalizate, paznici bătuţi

Extrem de important: vânzarea Ivan (cu mandatar Oana Bălan) către Rubicon Power (Ștefănel Bălan) a avut loc în august 2021, dar procura Ivan – Oana Bălan fusese încheiată în februarie 2019. Adică, în ianuarie 2019, Ivan a cumpărat terenul de la bătrânul Tanasă și, după o lună, i-a făcut mandat Oanei Bălan.

Această informație a datei la care a fost încheiată procura la care se adaugă detaliile oferite de o sursă din anturajul familiei arată că Ivan a fost folosit ca paravan în această afacere. De fapt, adevăratul beneficiar a fost Bălan jr.

Iulian Ivan este nașul de cununie al primarului din Bârnova, Mihai Bălan. Tot soții Ivan i-au botezat și primul copil din cea de-a doua căsnicie. Practic, ei au fost simpli intermediari între primarul care a semnat punerea în posesie și localnicul care revendicase terenul.

Continuarea anchetei poate fi citită în Reporter de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Decontarea concediului de odihnă neefectuat, noua metodă de a stoarce bani de la buget

Bugetarii speciali au găsit o nouă modalitate de a-și...

Magistrații, vameșii și politicienii, cei mai mari iubitori de diamante

Presshub a analizat declarațiile de avere ale funcționarilor publici...

Familia Vicol – Ciorbă a vândut un ceas cu aproape 1 milion de lei

Camera Deputaților a postat, cu întârziere, declarația de avere...

Vicepreședinta Curții de Apel București, donație de 180.000 de euro de la soț

Judecătoarea Daniela Sabina Adomniței, unul dintre vicepreședinții Curții de...