Turnul Pompierilor din Cluj, monument de la 1574, revitalizat cu peste 2 milioane de euro, fonduri europene

Data:

spot_img

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca va fi revitalizat cu fonduri europene pentru a deveni un centru de cultură urbană, cu spații de evenimente și expoziții. Piesa de rezistență: platforma de observație cu vedere de 360 de grade asupra orașului. Semnat în noiembrie 2018 de primărie, contractul de finanțare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, are o valoare de 9,293 de milioane de lei. Încă aproape 1 milion va plăti primăria, în calitate de beneficiar, pentru un total de 10,219 milioane de lei. Lucrările au început recent, iar de câteva zile, o latură a fost acoperită de schele metalice și o macara galbenă a fost ridicată până la vârful turnului.

Directorul direcției de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, ne-a declarat că stadiul lucrărilor este acum la 12%, iar turnul refăcut va fi dat în folosință până la sfârșitul anului curent. Lucrările sunt executate de firma italiană Research Consorzio Stabile.

„Termenul de executare a lucrărilor este de doi ani, dar avem promisiuni ferme de la constructor că vor fi gata până la sfârșitul acestui an”

Ovidiu Cîmpean

La finalul lucrărilor, turnul va deveni un centru de cultură urbană, cu spații pentru evenimente și expoziții. Va avea un punct de informații pentru turiști, la parter, și o platformă de observație cu vedere de 360 de grade asupra orașului, la ultimul nivel.

„Turnul Pompierilor va avea, în general, aceleași funcțiuni ca Turnul Croitorilor, dar la scară redusă, fiind vorba de un spațiu mai mic. În plus, va avea și platforma de observație de la ultimul etaj, de unde se deschide o perspectivă frumoasă asupra Clujului”

Ovidiu Cîmpean

Potrivit acestuia, revitalizarea turnului va respecta proiectul care a câștigat, în februarie 2017, concursul organizat în acest scop de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania.

Simulare computerizată: platforma de belvedere, cu tavan de oglindă

Premieră: machetă de bronz a Clujului vechi

Turnul Pompierilor este constituit acum din trei părți distincte: primul nivel, care făcea parte din centura de fortificații medievale, al doilea nivel, ridicat în secolul al XIX-lea, și, deasupra acestuia, un acoperiș piramidal, de sticlă. Proiectul de revitalizare prevede demontarea „coifului” de sticlă actual și înălțarea turnului cu două niveluri, unul închis cu sticlă, care să permită observarea orașului și când vremea e urâtă, și unul deschis, cu un tavan de sticlă, susținut de patru stâlpi, câte unul pe fiecare colț. Tot la acest nivel va fi instalată, în premieră pentru Cluj, o machetă din bronz a centrului vechi. O machetă similară va exista și la parterul turnului.

Turnul va avea și un ascensor panoramic exterior și o nouă scară interioară. Vor fi puse în valoare caracteristicile arhitecturale, precum detaliile de piatră cioplită – în special gurile de tragere și ancadramentele –, graffitiurile vechi, drumul de strajă, golurile laterale etc.

Odată reabilitat, turnul va fi iluminat arhitectural pe exterior.

Tot prin acest proiect, clădirile din stânga și dreapta vor fi cumpărate de primărie pentru a fi reabilitate și puse în valoare, potrivit referatului de aprobare a indicatorilor tehnico-economici ai investiției, aprobat de Consiliul Local Cluj.

Proiectul îi aparține lui Vlad Rusu, același arhitect care a gândit și reabilitarea Palatului Cultural din Blaj, proiect care a primit în aprilie, 2017 Premiul „Europa Nostra” pentru conservare – cea mai importantă distincție în domeniu pe plan european.

În paralel, printr-un alt proiect european, va fi modernizată strada Tipografiei, cea pe care se află turnul.

Simulare computerizată a turnului, la finalul lucrărilor

Cum vin banii

Contractul de finanțare a proiectului „Revitalizarea «Turnului Pompierilor»” a fost semnat în 13 noiembrie 2018. Suma asigurată de Uniunea Europeană este 9.293.437,75 lei (91%), iar aportul Primăriei Cluj-Napoca, în calitate de beneficiar al investiției, este de 922.099,65 lei (9%), pentru un total de 10.215.537,40 lei. Finanțarea vine prin Programul Operațional Regional 2014-2020, fiind semnat în cadrul Axei 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural – pentru proiecte nefinalizate. Prin această axă se finanțează până la 98% din costul restaurărilor, consolidărilor și lucrărilor de protecție și conservare a monumentelor istorice, a picturilor interioare, frescelor, picturilor murale exterioare, fațadelor etc.</p>

Contractul de finanțare a proiectului „Revitalizarea «Turnului Pompierilor»” a fost semnat în 13 noiembrie 2018. Suma asigurată de Uniunea Europeană este 9.293.437,75 lei (91%), iar aportul Primăriei Cluj-Napoca, în calitate de beneficiar al investiției, este de 922.099,65 lei (9%), pentru un total de 10.215.537,40 lei. Finanțarea vine prin Programul Operațional Regional 2014-2020, fiind semnat în cadrul Axei 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural – pentru proiecte nefinalizate. Prin această axă se finanțează până la 98% din costul restaurărilor, consolidărilor și lucrărilor de protecție și conservare a monumentelor istorice, a picturilor interioare, frescelor, picturilor murale exterioare, fațadelor etc.

Turn de apărare și foișor de foc

Turnul Pompierilor este al doilea cel mai bine conservat turn al cetății medievale din Cluj-Napoca, după Turnul Croitorilor. Ambele turnuri fac parte din a doua centură de ziduri, construită cu începere din 1405, care număra 20 de turnuri. Dintre acestea, se păstrează doar cele două menționate și rămășița unui al treilea.

Turnul Pompierilor a fost construit în anul 1574. Fiind pe atunci un turn-poartă, inițial a purtat denumirea de „Poarta Mică din ulița Săpunului” și apoi Turnul Țesătorilor, fiind dat în grija acestei bresle. În secolul al XIX-lea, când cea mai mare parte a fortificațiilor medievale a fost demolată, turnul a supraviețuit și a fost înălțat, pentru a servi ca punct de observație pentru pompieri, de unde și denumirea sa curentă.

Turnul Pompierilor (indicat cu săgeată roșie), pe un plan al orașului Cluj, realizat în secolul XIX de istoricul Jakab Elek.

În secolul trecut s-a încercat de mai multe ori, fără succes, punerea lui în valoare, inclusiv ca muzeu al astronomiei, în anii 1980, ocazie cu care s-a confecționat acoperișul piramidal de sticlă. În anii 1990 a funcționat în el, temporar și cu sincope, un muzeu al pompierilor, după care clădirea a fost abandonată. În 2011, a trecut în administrația Primăriei Cluj-Napoca. Ultima dată a fost deschis publicului timp de o zi, în 2015, cu ocazia unui eveniment din cadrul programului Cluj-Capitala Europeană a Tineretului.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Transilvania Reporter în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Bogdan Stanciu
Bogdan Stanciuhttp://transilvaniareporter.ro
Bogdan Stanciu este jurnalist din 1995. A fost editor regional, pentru Evenimentul zilei, și redactor-șef adjunct regional, pentru Adevărul Holding. Din 2013 scrie la revista Sinteza și la săptămânalul Transilvania Reporter. În 2017 a fost premiat de Reprezentanța Comisiei Europene în România pentru articolele cu tematică europeană realizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Primăria Galați a împrumutat în ultimii 2 ani 150 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene

Consilierii locali ai municipiului Galați au aprobat, într-o ședință...