Uluitoarea achitare a analfabetei Mandolina. Un caz de evaziune şi o condamnare la 9 ani s-au evaporat

Data:

Magistraţii Tribunalului Iași s-au grăbit să condamne cu severitate o ieşeancă acuzată de evaziune fiscală. Aceasta a făcut apel, invocând faptul că este analfabetă, deci nu ar fi putut întocmi declaraţiile şi facturile false care i se imputau. Argumentul nu a fost acceptat de judecătorii instanţei superioare, dar aceştia au decis totuşi să o achite. Da, depusese declaraţii false, dar prejudiciul adus bugetului de stat era de fapt zero.

În iulie 2021, Mandolina Stănescu fusese condamnată de magistraţii Tribunalului la 9 ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată. Femeia din Lunca Cetăţuii a fost obligată şi la plata a 2,94 milioane lei către Direcţia Regională a Finanţelor Publice, suma reprezentând prejudiciul calculat ca fiind adus bugetului de stat.

Citește și: 40 de percheziții ale Parchetului European în România, pe fraude cu scrisori bancare

Stănescu fusese acuzată că efectuase în 2013 achiziţii fictive în valoare totală de 35,7 milioane lei prin intermediul firmei sale, Logistic Metconf SRL. În acest fel, îşi mărise artificial cheltuielile, sustrăgându-se de la plata unui impozit pe profit de 1,34 milioane lei şi a unei TVA de 1,59 milioane lei.

Convingerea judecătorilor fusese formată de faptul că firma Mandolinei Stănescu nu efectuase prin bancă nicio plată către „furnizorii” săi, dar şi de faptul că firma nu deţinea nici măcar o maşină cu care să transporte deşeurile metalice pe care le cumpăra şi vindea. Administratorii firmelor care apăreau ca furnizori ai Logistic Metconf declaraseră că nu avuseseră niciodată relaţii comerciale cu această firmă.

În instanţă, Mandolina Stănescu a afirmat că nu ştia ce semnase şi dăduse o împuternicire altei persoane pentru a se ocupa de firmă. Apărarea nu fusese acceptată însă de judecători, nefiind susţinută de probe.

În ultimul său cuvânt în faţa Tribunalului, Mandolina Stănescu şi-a susţinut în continuare nevinovăţia, acuzându-i pe martori că nu ar fi fost sinceri. A invocat şi lipsa studiilor, femeia nefiind şcolarizată, dar judecătorii au rămas de neclintit.

Continuarea, în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dezvoltare prin ştiinţă şi tehnologie | Bihoreanul

Dezvoltare prin ştiinţă şi tehnologie, acesta este obiectivul urmărit...

Cine sunt cei 9 candidați la Primăria Iași. 3 au fost deja respinși | Ziarul de Iași

Cine sunt cei 9 candidați la Primăria Iași. Trei...