Un candidat PNL Iași vrea înapoi banii cu care și-a cumpărat locul în Parlament

Data:

Un candidat PNL Iași vrea înapoi banii cu care și-a cumpărat locul în Parlament. În 2020, înainte de alegerile generale, toți candidații PNL Iași pentru alegerile generale au donat formațiunii câte 145.000 de lei (aproape 30.000 de euro fiecare).

Suma consistentă a fost solicitată de către președintele de atunci al partidului, Costel Alexe, inclusiv prin mesaje și presiuni pe Whatsapp, și reprezenta contribuția personală la campania electorală.

După alegeri, cei care nu au prins loc au fost recompensați cu funcții plătite bine. Și-au scos în câteva luni banii investiți din consilii de administrație și ministere.

Unul dintre ei, însă, s-a răzgândit la trei ani după alegeri. Liviu Bulgaru cere în instanță să-i fie restituită donația oferită partidului, spunând practic în cererea de la instanță că alți candidați au fost promovați pe banii lui.

În anul 2020, PNL Iași a pregătit trei candidați pentru Senat (în ordine: Iulia Scântei, Liviu Brătescu, Andrei Cazacu) și 6 pentru Camera Deputaților (Alexandru Muraru, Sorin Năcuță, Alexandru Kocsis, Liviu Bulgaru, Lucian Rusu, Marius Minea).

Banii pentru precampania electorală

După nominalizarea candidaților, președintele de atunci al partidului, Costel Alexe, a solicitat candidaților să facă donații consistente de 145.000 de lei fiecare pentru partid, în contul cheltuielilor de campanie electorală.

Citește și: Pe umerii cui mai stă statul român?

Ce spune Liviu Bulgaru în solicitarea de la instanță despre ce le-a spus Alexe: „Ni s-a explicat că, de fapt, această sumă este necesară pentru susținerea precampaniei electorale (bannere, flyere, reclamă TV și/sau radio etc)”.

Liviu Bulgaru a achitat banii la începutul lunii octombrie 2020, iar pe data de 15 a mers la notar, unde a încheiat un contract cu partidul reprezentat de Costel Alexe, prin care a donat 145.000 de lei. În acest contract este specificat faptul că banii sunt oferiți „în scopul asigurării mijloacelor necesare pentru desfășurarea activităților specifice”.

Grup pe Whatsapp: Alexe le-a dat ultimatum

Discuțiile despre banii pentru precampanie au avut loc pe un grup de Whatsapp creat de Costel Alexe în care au avut acces doar candidații și persoanele ce preluau acte sau dovezi ale donațiilor. Liviu Bulgaru spune în plângerea de la instanță că toți candidații au fost obligați să plătească banii și să publice dovada pe grupul inițiat de Alexe.

„Depun la prezenta acțiune și discuțiile privitoare la modalitatea în care eram somați de conducerea partidului să achităm neîntârziat aceste sume de bani, chestiune care sub nicio formă nu se circumscrie unei liberalități!”, mai spune Bulgaru, folosind impropriu termenul „liberalism”.

În discuțiile incriminate, Costel Alexe întreabă de mai multe ori de donații și, la un moment dat, le spune să nu vină la ședință dacă nu au rezolvat problema.

Continuarea în Reporteris.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Reporteris.ro)

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
2 COMENTARII
  1. Ce-i drept are și omul, cu plângerea, dreptate, dar de ce n-a depus sesizarea în momentul somarii și abia acum sau de, după ce n-a fost ales nimic la cârmuirea țării???
    De ce a mai mers la notariat?
    El de unde a avut acești bani?
    Era convins că – i va face cu ușurință?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„România regală, un răstimp de progres”, conferință dedicată Reginei Maria a României | Bihoreanul

„România regală, un răstimp de progres", conferință dedicată Reginei...

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere | Ziarul de Iași

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere....

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu rotile, voluntar în Ucraina | Info sud-est

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu...