Un sfert din elevii de clasa a VIII-a au obținut medii sub 5 la Evaluarea Națională

Data:

Miercuri s-au publicat rezultatele la Evaluarea Națională. Datele arată că un sfert dintre elevii care au dat acest examen nu au obținut media 5.

Totuși, ministrul Educației alege să vadă partea plină a paharului. Aceasta a declarat, într-o conferință de presă, că 77,6% dintre candidați au luat note peste 5 la proba de limba română, iar 68,7% au obținut nota 5 la matematică.

„La limba română, 77,6% dintre candidaţii prezenţi au obţinut note peste 5, faţă de 73,98% la simulare, procentul este aşadar în creştere. La matematică, 68,7% dintre candidaţii prezenţi au obţinut note peste 5, faţă de 42,37% la simulare. Avem, aşadar, tot creştere, de peste 26%”.

Citește și: Fosta școală în care a învățat Ceaușescu va fi reabilitată cu fonduri europene | Reporter24

84% mai puține medii de 10

Ligia Deca a mai spus că 407 dintre elevi au luat nota 10 la română și 1.060, la matematică.

„În ceea ce priveşte notele de 10 la limba română, 407 candidaţi au obţinut nota 10, la matematică 1.060 de candidaţi au obţinut nota 10, iar candidaţi care au obţinut nota 10 atât la limba română, cât şi la matematică avem 65 la nivelul întregii ţări”, a spus ministrul Educației.

Totuși, aceasta nu a menționat că în 2024 a fost înregistrat cel mai mic număr de medii de 10 din ultimii ani. Doar 65 de elevi au reușit să termine examenul cu o medie perfectă, comparativ cu 429 anul trecut sau chiar și 221 în 2022, potrivit chiar datelor transmise de ministerul Educației.

Astfel, comparativ cu anul trecut, numărul elevilor care au obținut media 10 la Evaluarea Națională a scăzut în 2024 cu peste 84%. Ca o comparație, în 2023, doar în București au fost 94 de absolvenți de clasa a opta cu media perfectă.

De asemenea, peste 39 de mii dintre copiii care au susținut acest examen au luat medii sub 5, mai exact 25,6% din totalul de elevi prezenți.

Prezența la Evaluarea Națională

Ministrul Deca a mai arătat că prezența la Evaluarea Națională a fost de aproximativ 153.000 de candidaţi la fiecare dintre probele de limbă română şi matematică şi peste 8.300 de candidaţi la limba maternă.

Citește și: Ce ascunde Planul Simion cu locuințe de 35.000 de euro

Cea mai ridicată prezenţă s-a înregistrat în judeţele Bucureşti, Neamţ, Constanţa, Ilfov, Tulcea şi Gorj – peste 98%, iar cea mai scăzută – în judeţele Teleorman, Brăila, Olt, Satu Mare şi Bihor, cu o rată de prezenţă între 89,3% şi 91,4%.

Ea a adăugat că anul acesta, pentru prima dată, la Evaluarea Naţională lucrările au fost corectate în întregime folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.

„După ce se va încheia şi examenul de bacalaureat vom colecta feedback atât în ceea ce priveşte desfăşurarea examenelor, cât şi în ceea ce priveşte procesul de evaluare digitalizată pentru a continua îmbunătăţirea atât a platformei, cât şi metodologiilor pentru organizarea şi desfăşurarea acestor examene naţionale.

În zilele următoare eventualele contestaţii la Evaluarea Naţională pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, astăzi, în intervalul orar 16,00 – 19,00 şi mâine în intervalul 8,00 – 12,00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 9 iulie. După afişarea rezultatelor finale încep etapele admiterii la liceu”, a menţionat ministrul Educaţiei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Congresul SUA urmează să aprobe un împrumut de 2 miliarde de dolari, pentru România | Aktual24

Congresul SUA urmează să aprobe un împrumut de 2...

EXCLUSIV De ce nu poate fi judecat Ion Iliescu în dosarul Revoluției. Motivare

Judecătorii Mihail Udroiu și Lia Savonea de la instanța...

Managerul Spitalului CF 2 din Capitală, urmărit de DNA pentru luare de mită

Şerban Bucur, managerul Spitalului Clinic CF 2 din Capitală,...