Urcare spectaculoasă în sondaje a lui Șoșoacă. Pe locul 3, după Geoană și Ciolacu

Data:

spot_img

Urcare spectaculoasă în sondaje a lui Șoșoacă, într-un sondaj realizat de INSCOP, la comanda News.ro. Aceasta se află pe locul 3, în scenariul în care Mircea Geoană candidează și pe doi dacă actual , adjunct al secretarului general al NATO nu va intra în cursă.

Mircea Geoană se situează pe primul loc în preferințele de vot la alegerile prezidențiale de anul viitor. Pe locul al doilea este Marcel Ciolacu.

Puțin peste 50% dintre români participă la vot

Mai puțin de 60% dintre români spun că vor participa sigur la alegerile de anul viitor, potrivit unui studiu realizat de cei de la INSCOP la comanda News.ro. Dintre cei care au răspuns sondajului, 13% au afirmat că sigur nu vor merge la urne în 2024.

Citește și: Președintele Curții de Apel Timișoara și-a dat demisia după ce CSM nu i-a aprobat echipa de conducere

Studiul le-a prezentat participanților două scenarii. Unul care îl include pe Mircea Geoană pe lista de candidați și unul în care acesta nu ar participa la alegeri.

Dacă Geoană ar concura la alegeri, 26,2% dintre respondenți spun că l-ar vota. Astfel, acesta se clasează pe primul loc. Adjunctul secretarului general al NATO a crescut cu 1% în preferințele oamenilor, comparativ cu un alt studiu realizat în luna septembrie. Pe locul al doilea este Marcel Ciolacu cu 20,8% din voturi și cu o creștere de peste 2% față de septembrie.

Citește și: O altă perspectivă despre testele PISA: unii profesori nu le consideră relevante, alții nu vor să comenteze

Urcare spectaculoasă în sondaje a lui Șoșoacă. La bătaie cu George Simion

Pe locul al treilea este Diana Șoșoacă cu 14,4%, urmată în de-aproape de George Simion cu 14 procente. Față de luna septembrie, liderul AUR a scăzut în sondaje mai bine de 4%, în timp ce Diana Șoșoacă a crescut cu același procent.

„Practic, la fel ca și în cazul votului pentru partidele politice se observă faptul că Diana Șoșoacă și George Simion concurează pe același segment de votanți, ceea ce înseamnă că o creștere a unuia determină automat scăderea intenției de vot pentru celălalt”, spune Remus Stefureac, director INSCOP.

Nicolae Ciucă, liderul PNL, se clasează pe locul 5 cu 12% din voturi, urmat de Cătălin Drulă doar cu 4,2%.

În cazul al doilea, în care Mircea Geoană nu candidează, statistica îl dă câștigător pe Marcel Ciolacu cu 27,4%. În acest scenariu, Diana Șoșoacă ar primi 19% din totalul de voturi, iar George Simion 18%.

Studiul a fost realizat de un eșantion de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Datele au fost adunate de cei de la INSCOP în perioada 20-27 noiembrie 2023.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Analiză: Kamala Harris și Joe Biden

Analiză: Kamala Harris și Joe Biden. Constantin Dan Cazacu...

Software-ul controversat folosit de Simion în campania sa propagandistică | Aktual24

Software-ul controversat folosit de Simion în campania sa propagandistică...