USR a ales populismul

Data:

Când am plecat din USR, foștii noștri colegi au schimbat sigla, numele partidului și au intitulat grupul intern Noul USR”.

Știu că era un gest prin care marcau eliberarea de sub „dictatura tiranului Dacian Cioloș”.

Simbolismul mi s-a părut deplasat și inutil, dar aveau voturile interne și puteau face asta. Sau cum ar veni, ai ștampila, ai partidul.

Au trecut deja niște ani, care par mai mulți decât sunt în realitate, și într-o seară liniștită sunt inundat cu știri despre capul de listă al foștilor mei colegi de partid, rămași însă colegi de grup politic european, unde am avut avut pentru prima dată un președinte în Parlamentul European.

E vorba de Renew Europe și același „tiran”, Dacian Cioloș.

Și că veni vorba de europarlamentare, vreau să punctez că momentul nostru de glorie (USR+PLUS+REPER+nenumărați dizidenți) nu a fost intrarea la guvernare, cum ar crede majoritatea analiștilor și o parte din colegi.

Momentul nostru de glorie au fost ultimele alegeri europarlamentare când am emanat forță și decizie.

Când am atras oameni care credeau că suntem forța schimbării și avem resurse să ducem România într-o altă direcție.

De asta am defilat toți, fără excepție, mândri cu ideea ca am dat cea mai bună garnitură de europarlamentari pe care a avut-o România vreodată.

Până în seara de vineri când iată că o doamnă primar, ex-vedetă de televiziune, a decis că am avut toți orbul găinii și n-am înțeles cine suntem, unde suntem și de ce am intrat în politică.

Declarațiile doamnei Elena Lasconi sunt o catastrofă politică și demonstrează lipsa de înțelegere a ce a vrut să însemne USR pentru politica românească.

Citește și: Bogdan Chirieac, prins de polițiști pe contrasens, a ținut să le spună că e „jurnalist”

La europarlamentarele din 2019, Liviu Dragnea a încercat o manipulare naționalist comunistă printr-un referendum care, dacă ar fi trecut, ar fi aruncat România în întunericul populismului abject.

USR și PLUS au militat pe față, fiind singura forță politică la acel moment care a avut curajul să se împotrivească. Mai puțin Elena Lasconi care recunoaște senin că ea a participat la vot și a votat DA.

Las la o parte lista de declarații problematice dintr-un singur interviu de presă, de la declarațiile anti-avort la deschiderea spre colaborare cu PSD, dar recunoașterea senină a votului de la referendum este invalidarea politică a acestei doamnei sau a partidului care a inventat-o în disperare de cauză.

Aveau nevoie de un lider care să tracteze lista și au găsit-o potrivită pe doamna Lasconi pentru simplu fapt că nimeni nu știa nimic despre dumneaei și, ca atare, nu existau umbre asupra domniei sale.

A rezolvat singură problema într-o singură seară, virând discursul către electoratul celor de la AUR.

O să-mi spuneți ca exagerez spunând ca noul USR e fostul AUR, dar citiți cu atenție declarațiile doamnei Lasconi care patinează pe mai multe direcții populiste.

E anti-avort și crede ca rolul europarlamentarului este de a aduce bani europeni.

Exact nivelul lui George Simion. Și apoi USR a preferat să se lupte cu Dacian Ciolos, dar să se alieze cu Ludovic Orbán și Eugen Tomac, primul aducând neoconservatorii la putere în PNL, iar al doilea reprezentând versiunea eșuată a lui George Simion, importată din Republica Moldova mai devreme decât era nevoie pentru partida populist naționalist ceaușistă.

Este tardiv să discutăm despre cine am fost, dar văd unde s-a ajuns.

De la fostul premier care a devenit primul președinte de grup european, prea „dictatorial” pentru un partid care trăia din festivalul democrației s-a ajuns la o doamnă care promovează cauze auriste, pusă cu mâna pe lista pentru a salva ceea ce a fost speranța unei Românii europene.

Colegii mei s-au învârtit și răsucit până au reușit să copieze discursul AUR din primăvara lui 2019.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Arena PRESShub este un loc al dezbaterilor publice, în care lideri politici și personalități relevante își prezintă opiniile, ideile și poziționările față de teme fierbinți ale zilei.

Regulile Arena PRESShub sunt simple: invitații trebuie să respecte valorile democrației, să mențină un limbaj decent și fără atacuri la persoană, dezbaterile desfășurându-se exclusiv pe argumente. Opiniile sunt libere, dar trebuie susținute de fapte și date.

Andrei Lupu este deputat REPER.

spot_imgspot_img
Andrei Lupu
Andrei Lupu
Andrei Lupu este un avocat și deputat din 2020, pe listele USR. A fost membru al Biroului Național PLUS.
2 COMENTARII
  1. „… nu se stie nimic despre ea…”____–____mi s-a parut mie ca e.l. este mai degraba ” a show woman”, insa m-am abtinut de la comentarii, totusi daca si fiica sa spune ca este HOMOFOBA, lucrurile trebuie sa fie grave cu aceasta fiinta, homofobia este echivalentul minciunii, in spatele lor se pot ascunde toate monstruozitatile posibile…/// :” Elena Lasconi, criticată de propria fiică pentru că a votat DA la referendumul pentru familie: Sunt dezgustată și dezamăgită”

  2. În locul strângerii rândurilor membri REPER și USR își trag șuturi la gioale.
    Păcat. Mare păcat, domnilor (era să zic tovarăși).
    Nu la asta se aștepta românul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas într-un picior | Revista22

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas doar într-un...

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi. Dar sistemul său l-a ucis

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi, consideră agențiile...