VIDEO Milioane risipite pe şcoli fără copii. Ce se va întâmpla cu clădirile

Data:

Situaţie incredibilă în şcolile din judeţul Botoșani. În timp ce mulţi copii învaţă în săli dărăpănate şi au toaleta în curte, în unele zone au fost reabilitate şcoli, cu zeci sau sute de mii de euro, dar stau acum închise din cauza scăderii populației şcolare.

„Dacă anticipam, nu se mai construia această școală”

Multe şcoli din judeţ au fost închise după ce s-au investit sume consistente în renovarea lor prin PNDL. De exemplu, două unități, școală primară și grădiniță, din comuna Gorbănești, refăcute complet, stau închise din lipsă de copii.

Acum, în comună sunt 14 copii – 8 de școală primară, 6 de grădiniță. Pentru că sunt atât de puțini, clădirile noi, dotate corespunzător, au fost închise. Copiii fac ore comasate, cu elevi de alte vârste și clase, în școlile dintr-o comună învecinată. 

„Populația în comuna noastră, din păcate, este în scădere, făcând comparație cu recensământul din 2011. Nu am putut să prevedem acest lucru. Dacă anticipam că se va întâmpla așa, probabil nu se mai construia această școală”, a spus primarul Ionuţ Melinte.

Citește și: TVR, plângere penală împotriva unui fost angajat care a cumpărat de capul lui drepturi pentru competiții sportive

Şcoala primară din sat Bătrâneşti, comuna Gorbănești, a fost construită cu fonduri de la Banca Mondială, în perioada 2004-2005. S-au investit 1,4 milioane de lei într-o clădire cu 3 săli de clasă și o cancelarie. Pentru acea vreme, era o unitate modernă, cu încălzire electrică și camere de supraveghere.

Școala a funcționat după inaugurare 15 ani, timp în care numărul de elevi a scăzut de la aproape 50 la mai puțin de 10, câţi prevăd normele educației pentru susținerea unei grupe de clasă.

În ultimii ani, scăderea numărului de elevi a fost tot mai accentuată, astfel că școlarii învățau împreună indiferent de clasă, prin comasare. Acum, în satul Bătrânești sunt 8 copii în clasele primare, care fac naveta cu microbuzul școlar într-o altă localitate din comună.

O situaíe similară este și la gădinița din Gârbeni. Corpul de clădire de aici urmează să devină spațiu pentru locuințe sociale, potrivit unei hotărâri de CL.

Continuarea în Monitorul de Botoșani.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: Monitorul de Botosani

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„România regală, un răstimp de progres”, conferință dedicată Reginei Maria a României | Bihoreanul

„România regală, un răstimp de progres", conferință dedicată Reginei...

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere | Ziarul de Iași

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere....

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu rotile, voluntar în Ucraina | Info sud-est

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu...