Vila lui Iohannis din Aviatorilor va putea fi renovată cu bani de la buget, prevede o ordonanță de urgență a lui Marcel Ciolacu

Data:

Vila lui Iohannis din Aviatorilor va putea fi renovată cu bani de la buget, prevede o ordonanță de urgență a lui Marcel Ciolacu.

În urmă cu patru luni, premierul a susținut în repetate rânduri că renovările la palatul din Aviatorilor, unde se speculează că se va muta actualul președinte al României, sunt făcute cu banii RAAPPS.

Printr-o modificare recentă a legii, investițile de 7 milioane de euro în vilă vor fi suportate de bugetul de stat.

Pe 13 iunie, printr-o ordonanță de urgență, guvernul Ciolacu a completat legea de funcționare a Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) cu câteva articole.

Presa a remarcat faptul că prin aceste modificări, demnitarii care stau cu chirie în casele statului nu vor mai plăti utilitățile.

In realitate, miza ordonanței a fost de a finanța de la bugetul de stat, prin Secretariatul General al Guvernului (SGG) lucrările de investiții în valoare de 7 milioane de euro la imobilul din Bdul Aviatorilor nr 86.

Mass-media a relatat că RA-APPS o pregătește pentru familia Iohannis, care ar urma să se mute după finalizarea mandatului prezidențial.

Un nou alineat care va permite reparații la vila lui Iohannis din Aviatorilor

Ordonanța a fost completată cu un articol aparent inofensiv.

„La articolul 8, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins: (1^1) De la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, se pot asigura și cheltuielile pentru reparații și investiții la fondul locativ de protocol și bunuri mobile prevăzute la art. 2 lit. a) și b), constituit din bunuri proprietate publică și privată a statului, aflat în administrarea Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, se arată în ordonanța recentă.

Care sunt bunurile mobile prevăzute la art 2 literele a și b din norma amintită? „Reședințe oficiale – pentru Președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, prim-ministru, președintele Curții Constituționale, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele Curții de Conturi, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, președintele Academiei Române și persoanele care au avut calitatea de șef al statului român.

Investiții din venituri proprii

În februarie 2024, Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat a transmis o primă reacţie în scandalul vilei de protocol din Aviatorilor, susținând că nu există nicio solicitare privind atribuirea imobilului, iar sumele plătite pentru lucrările executate până în prezent sunt în cuantum de 2.100.000 de lei.

Mai mult, Regia a comunicat faptul că „lucrarea ce urmează a fi executată la imobilul în discuţie face parte din strategia de consolidare şi conservare a patrimoniului statului, prin realizarea investiţiilor la imobilele emblematice/monumente istorice, şi este finanţată exclusiv din fondurile proprii ale R.A.-A.P.P.S, nefiind accesate fonduri bugetare”.

Vila lui Iohannis din Aviatorilor, reparată cu sprijinul lui Marcel Ciolacu
Vila lui Iohannis din Aviatorilor, reparată cu sprijinul lui Marcel Ciolacu

„Niciun ban de la Guvern pentru vilă”

Pe 28 februrie 2024, după izbucnirea scandalului privind renovarea casei de 1200 de metri pătrați, premierul Marcel Ciolacu declara înaintea unei ședințe a Executivului:

„Ce am întrebat la RA-APPS şi mi s-a răspuns foarte clar: niciun ban de la bugetul statului nu a fost investit. Aşa este decizia Consiliului de Administraţie. Sunt din venituri proprii (…) Guvernul nu a alocat niciun ban pentru această vilă, se fac lucrări de consolidare din banii proprii ai RA-APPS și nu e singura în acest stadiu”.

Patru luni mai târziu, același Ciolacu emitea o ordonanță de urgență prin care RAAPPS poate continua lucrările la vila lui Iohannis cu finanțare de la bugetul de stat.

Ordonanța care a intrat în vigoare pe 14 iunie este semnată de Marcel Ciolacu și contrasemnată de vicepremierul Marian Neacșu, șeful SGG Mircea Abrudean și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

I-am întrebat, în scris, pe Ciolacu și Abrudean de ce era nevoie de modificarea regulamentului de funcționare a RAAPPS prin ordonanță de urgență și dacă pe viitor lucrările la imobilul din Aviatorilor 68 vor fi finanțate de la bugetul de stat. Cei doi nu au răspuns.

La fel, directorul RA-APPS, fosta Gospodărie de partid a PCR, Marius Grăjdan, nu a fost de găsit în birou, dar secretara acestuia ne-a promis că ne va contacta când se întoarce, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Investiție faraonică

Recorder a dezvăluit că pe Bulevardul Aviatorilor din Bucuresti, într-una dintre zonele exclusiviste ale Capitalei, a apărut un șantier învăluit într-o secretomanie totală.

Imobilul este transformat în reședință pentru o singură familie, după cum scrie în autorizația de construire, iar suma pe care RA-APPS intenționează să o investească este de 7 milioane de euro numai pentru renovare și amenajare.

O altă modificare adusă regulamentului RAAPPS spune că „imobilele proprietate publică și privată a statului, aflate în administrarea R.A.-A.P.P.S., pot fi atribuite prin contract de locațiune de directorul general al R.A.-A.P.P.S., pe bază de tarif orar, la cererea persoanelor fizice sau juridice, în vederea desfășurării unor activități cu caracter ocazional, precum organizare de evenimente, târguri, expoziții, filmări, activități sportive, culturale, de agrement, conform destinației imobilului”.

Liber la petreceri private în casele RAAPPS

Tot Recorder a dezvăluit că primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, și-a sărbătorit ziua de naștere în castelul Foișor, imobil construit de Carol I și administrat de RAAPPS. Legea de funcționare a Regiei spune că imobilul poate fi folosit de câteva instituții importante ale statului, nu pentru petreceri private.

Regia nu a răspuns colegilor de la Recorder cum a reușit să-și organizeze primarul de Sinaia ziua de naștere în casa statului.

Prin noua ordonanță, directorul Regiei a intrat în legalitate și nu mai poate fi tras la răspundere pentru faptul că a organizat chermeza primarului Oprea.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII
  1. ciolacu, primul infirmier care-i linge rana proaspata a lui iohan, intrebarea este daca mai exista vreo tara SERIOASA, care da case gratis, fostilor inalti demnitari, care are minister al diasporei si filiale in strainatate a partidelor politice?Romania, prin toate constructiile ei ( ca idei) este o tara a abuzului si privilegiilor facut pentru catziva, adica chiar sub o,5% din totalul de aprox. 2 la suta din populatie care -definit- face parte din clasa institutionalizata de MARI PARAZITI…Iar in relatia organism parazitat, rezultatul este doar unu’, ori sunt distrusi parazitii(vindecarea) ori moare gazda( tara) chiar daca dureaza ceva timp si moare prin spoliere continua si din ce in ce mai intensa…Acesta este cazul Romaniei…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Pendulul Britanic

Pendulul Britanic. Tsunami - ul politic care a răsturnat...

EXCLUSIV De ce nu poate fi judecat Ion Iliescu în dosarul Revoluției. Motivare

Judecătorii Mihail Udroiu și Lia Savonea de la instanța...

Magnatul Puiu Popoviciu achitat după rejudecare: „Fapta nu există”

Curtea de Apel București, prin șefa acestei instanțe, judecătoarea...

Familia Vicol – Ciorbă a vândut un ceas cu aproape 1 milion de lei

Camera Deputaților a postat, cu întârziere, declarația de avere...