Zece noi blocuri ANL cu performanţă energetică ridicată, în Iași. Aproape 200 de apartamente cu bani de la UE. Cine poate aplica?

Data:

Zece noi blocuri ANL cu performanţă energetică ridicată vor fi construite la Iași. Primăria a lansat duminică seară licitaţia pentru achiziţia serviciilor de proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări în cadrul proiectului „Construirea de locuinţe nZEB plus pentru tineri aflaţi în situaţii de risc”. 

Fondurile alocate acestei licitaţii, 67 de milioane de lei, provin din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin componenta C10 – Fondul Locativ, Construirea de locuinţe nZEB plus pentru tineri/ locuinţe de serviciu pentru specialişti din sănătate şi învăţământ. Contractul de finanţare a fost încheiat de Municipalitate cu Ministerul Dezvoltării cu exact 11 luni înaintea lansării licitaţiei.

Consum de energie redus

Proiectul presupune construirea a 188 de locuinţe nZEB plus (nearly Zero-Energy Building – clădiri cu performanţă energetică ridicată, respectiv cu un consum de energie redus). â

Performanţa energetică este definită ca fiind „cantitatea de energie necesară pentru a satisface necesarul de energie corespunzător unei utilizări tipice a clădirii, care include, între altele, energie uitilizată pentru încălzire, răcire, ventilaţie, apă caldă şi iluminat”, se arată în Caietul de sarcicni care însoţeşte procedura de licitaţie.

Surse regenerabile

Energia necesară funcţionării unei asemenea locuinţe provine într-o măsură cât mai mare din surse regenerabile amplasate la faţa locului sau în apropiere, precizează documentul citat.

Grupate în 10 tronsoane, cu o suprafaţă desfăşurată totală de aproape 15 mii mp, locuinţele respective vor beneficia şi de 45 de staţii de încărcare (90 de puncte) pentru vehiculele electrice.

Amplasamentul pe care vor fi construite locuinţele nZEB, ceva mai mare de două hectare, se află pe str. Grădinari – bd. Metalurgiei, la nr. 59-73, menţionează Caietul de sarcini.

                                          Zona din Metalurgie-Grădinari unde vor fi construite noile blocuri ANL

Practic, ar urma să fie construite 10 blocuri de locuinţe colective cu subsol, parter, trei etaje şi mansardă, în total 98 de apartamente cu o cameră, 78 apartamente cu două camere şi 12 cu trei camere.

Citește și: Avocații lui Ionel Arsene spun că fostul baron de Neamț nu poate fi extrădat din cauza depresiei. „Risc ridicat de suicid dacă cererea de extrădare va fi admisă”

Ofertele sunt aşteptate

Ofertele sunt aşteptate până pe 12 decembrie şi vor fi evaluate după componenta financiară (40 la sută din punctaj), perioada de garanţie acordată (20 la sută pentru 24 de luni acordate suplimentar peste cele 36 de luni impuse obligatoriu) şi câteva criterii de ordin tehnic.

Odată atribuit, contractul se va derula pe durata a 29 de luni.

Continuarea, în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...

Un nou lot din Autostrada Unirii, pregătit pentru licitație | Ziarul de Iași

Documentația lotului Leghin/Tg. Neamț-Pipirig, parte din A8, Autostrada Unirii,...