Zilele Filmului Românesc, la TIFF 2023

Data:

Nouă lungmetraje şi 16 scurtmetraje intră în competiţia Zilelor Filmului Românesc la a 22-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), au anunţat, joi, organizatorii evenimentului.

„Selecţia include câteva dintre cele mai bune filme româneşti ale anului trecut, dar şi producţii care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar şi pentru cel mai bun scurtmetraj. Printre lungmetrajele selecţionate se numără comedia neagră Oameni de treabă (r. Paul Negoescu), marele câştigător al Galei Premiilor Gopo de anul acesta, dar şi thrillerul Spre Nord, debutul în ficţiune al lui Mihai Mincan, care a avut premiera mondială la Veneţia. Lista continuă cu Boss, un film noir semnat de Bogdan Mirică, regizorul câştigător al Trofeului Transilvania la TIFF.15 (pentru filmul Câini), şi cu premiera naţională a filmului Tigru, debutul lui Andrei Tănase selecţionat anul acesta la Rotterdam”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania, potrivit Agerpres.

La limita dintre documentar şi ficţiune se află noul film al lui Vlad Petri, Între revoluţii, distins cu Premiul FIPRESCI în secţiunea Focus de la Berlin. Dana Bunescu recidivează în regie alături de antropologul Cătălina Tesar, dezvăluind tradiţiile de căsătorie din comunităţile de cortorari în Pocalul. Despre fii şi fiice, iar tandemul de jurnalişti Adina Popescu şi Iulian Ghervase semnează cel de-al treilea lor documentar, Vulturii din Ţaga, povestea antrenorului unei echipe de fotbal etern perdante. Ambele filme au fost premiate în 2022 la Festivalul Astra. În competiţie sunt şi două documentare în premieră mondială, ambele regizate de cineaşti clujeni: Soţul meu musulman, o poveste despre dragoste şi prejudecăţi în România contemporană semnată de cuplul Daniel şi Alexandra Bărnuţi, şi Planeta albastră de Daniel Sărăcuţ, cronica dulce-amară a trupei rock Dio Family care se reuneşte pentru înregistarea piesei din titlu”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Geoffrey Rush – invitatul special al TIFF 2023 / Ce alte surprize anunță regizorul Tudor Giurgiu

Unele dintre cele mai aşteptate filme ale anului vor avea premiera mondială în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22, în afara competiţiei. Nasty (r. Tudor Giurgiu), documentarul despre viaţa tenismenului Ilie Năstase, va fi proiectat în Piaţa Unirii, în prezenţa protagonistului.

„Alexandru Solomon revine la TIFF cu Arsenie. Viaţa de apoi, avanpremiera mult-aşteptatului film despre călugărul Arsenie Boca şi uriaşa lui popularitate. Cel de-al treilea documentar prezentat în afara competiţiei este Ultima transhumanţă, de Dragoş Lumpan, un ambiţios proiect artistic şi etnografic filmat de-a lungul a zece ani în şase ţări. Programul mai include comedia Încă două lozuri (r. Paul Negoescu), continuarea hitului de box-office de acum şapte ani Două Lozuri, Visul (r. Cătălin Saizescu), povestea unor deţinuţi care joacă într-un spectacol de teatru, şi drama montană de familie Castelul Crăiţei (r. Liviu Marghidan), filmată în Munţii Piatra Craiului. Cele două surprize din programul de lungmetraje sunt Tinereţea unui dictator (r.Andi Lupu), docudramă retro-radicală despre tinereţea cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu, şi criptic intitulatul S.B.C.R.D.F., inspirat de o piesă cehoviană şi semnat de Iura Luncaşu, cunoscut pentru filmele sale comerciale, aflat aici la prima sa producţie de autor”, menţionează comunicatul.

Selecţia competitivă de scurtmetraje româneşti include 16 titluri, alese din peste 100 de filme înscrise şi grupate în trei programe. Nu mai puţin de 50 de lungmetraje s-au înscris anul acesta pentru Zilele Filmului Românesc, marcând un record în istoria TIFF-ului.

TIFF este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Român.

Citește și: Istoricul Oliver Jens Schmitt: „Ce potențial are un stat să reacționeze la suferințele umane”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa imagine: tiff.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Merită să iubim Bucureștiul: captiala cărților bune la Bookfest

Merită să iubim Bucureștiul: captiala cărților bune la Bookfest....

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la Romanian Creative Week

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la...

Cum arată vila unde fac arest fiii „vrăjitoarei” Sidonia, criminalii de la Padina

Acest imobil din Sectorul 5 este locul unde frații...