Avizul care poate schimba cursul Dosarului Flux-Chirica | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Avizul care poate schimba cursul Dosarului Flux-Chirica. Săptămâna viitoare este decisivă pentru acest caz, existând riscul ca dosarul să fie reluat de la zero.

Avocații tuturor inculpaților din dosarul „Flux” au cerut la termenul de ieri, la unison, să se constate că magistratul din camera preliminară nu avea dreptul să-i judece.

Contraatacul Direcției Naționale Anticorupție

Dezbaterile au fost încinse, iar judecătorul a amânat luarea unei decizii pentru săptămâna viitoare.

De cealaltă parte, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a încercat un contraatac, care ar putea lăsa apărarea fără una dintre mărturiile pe care se bazează.

Citește și Premierul Slovaciei a fost împușcat

Conform legii, cauzele de corupție trebuie judecate de complete specializate, desemnate de către Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea instanțelor din țară.

Luna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat toate procedurile judiciare efectuate într-un alt dosar de corupție pentru că decizia de începere a judecății fusese luată de un complet nespecializat.

Decizia Curții Supreme a prins rădăcini în țară. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Cluj a constatat și ea nulitatea absolută a procedurii din prima instanță, inclusiv a procedurii de cameră preliminară dintr-un dosar, astfel încât procesul va trebui reluat de la zero.

Lipsește un aviz

Acestea au fost principalele argumente invocate de avocații apărării și în dosarul „Flux”. Obligația de avizare a completelor de judecată specializate pe dosare de corupție de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost introdusă de la începutul anului trecut.

Până atunci, specializarea completelor de judecată se făcea printr-un simplu ordin de serviciu intern al fiecărei instanțe.

În cazul Tribunalului ieșean, practic toate completele de judecată erau specializate și pe cazuri de corupție.

Citește și PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale

Dosarul „Flux” a fost înregistrat pe rolul Tribunalului în iulie 2022. Până la sfârșitul anului, el a fost judecat în camera preliminară de un magistrat a cărui specializare pe cazuri de corupție era atestată printr-un ordin de serviciu.

După ianuarie 2023 însă, același magistrat ar fi trebuit să aibă un aviz al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Or, acesta a fost emis abia în martie.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related