„Abuzurile de la DNA Oradea”, dosar clasat după 4 ani pe motiv că „fapta nu există”

Data:

Procurorii desemnați pentru anchetarea magistraților din cadrul Parchetului General au clasat, după 4 ani, dosarul privind așa zisele presiuni făcute la adresa judecătorilor de către procurorii DNA Oradea Cristian Ardelean, Adrian Valentin Muntean, Cipriian Man precum și de către judecătoarea Crina Elena Muntean.

Deschis în urmă cu 4 ani, interval în care cei patru au avut calitatea de suspecți, cazul a fost închis după ce a fost repartizat unui alt procuror care a analizat interceptarea ambientală făcută în biroul procurorilor. Cei patru au fost acuzați de instigare la șantaj.

Multă vorbă la televizor, nicio probă

În soluția de clasare se arată că „din înregistrarea ambientală nu rezultă presiuni asupra vreunui judecător ori planificarea unor infracțiuni viitoare cu scopul de a-i intimida pe toți ceilalți magistrați judecători”, se arată în documentul consultat de Presshub.ro

În acest caz, procurorii Ardelean și Man au fost puși sub supraveghere tehnică, 30 de zile în 2019, cu mandat emis de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Nu rezultă din înregistrarea ambientală probe sau indicii cu privire la vreo formă de ilicit penal, urmând să se dispună clasarea pe motiv că fapta nu există”, se mai arată în document.

În ordonanță se mai arată că declarațiile de martor date de judecătorii care s-au simțit „opresați” de DNA Oradea nu au valoare deoarece „nu au fost martori oculari”.

La sesizarea unui infractor

Plângerea a fost depusă în ianuarie 2019 de către afacerista Nela Secară, așa numita „victimă a DNA Oradea” ce avea să fie condamnată doi ani mai târziu la 3 ani închisoare cu suspendare pentru delapidare. A urmat apoi o altă plângere, a lui Chris Terheș. devenit ulterior europarlamentar susținut de Partidul Conservator condus de Dan Voiculescu.

În baza acestei înregistrări, presa pro-infractori a creat o adevărată legendă privind „ororile” de la DNA Oradea, dosar care s-a dovedit după 4 ani o făcătură judiciară.

Inițial, cazul a fost deschis de celebra procuroare Adina Florea. După plecarea ei la Inspecția Judiciară și apoi la pensie, cazul a ajuns la Mihaela Iorga Moraru care l-a ținut la sertar din martie 2021 până de curând, când a fost repartizat altui procuror care a dat și clasarea.

Ani de zile s-a susținut în spațiul public necesitatea înființării SIIJ pentru a preîntâmpina abuzurile procurorilor „precum în cazul DNA Oradea”. Acum se dovedește că totul a fost o mare minciună cu scopul de a scoate din competența DNA anchetarea cazurilor de corupție din rândul magistraților.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Restricții de trafic pe autostrăzile A1 și A10. Circulație îngreunată pe DN 22A

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că...

Gara de Nord are de acum un sistem digital de informare extins

Sistemul digital de informare pentru călători a fost extins...

Liderul chinez Xi Jinping a a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Élysée

Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită...

Ce rute recomandă poliția șoferilor pentru a evita aglomerația

Poliţiştii rutieri le recomandă conducătorilor auto să ia în...