Aktual24 – Generalul Dănilă, fost comandant al Armatei, despre solicitările lui Șoșoacă & AUR

Data:

Generalul Ștefan Dănilă, fost comandant al Armatei române în perioada 2011-2015, are o replică tăioasă la adresa politicienilor care solicită retragerea României din NATO. El subliniază că „nu am primit niciodată ordine de la americani! Niciodată!”.

„Nu am primit niciodată ordine de la americani! Niciodată! Noi primim din partea aliaților, din partea Statelor Unite, primim solicitări, primim invitații, primim recomandări. Culmea e că nu prea primim nici măcar recomandări”, a subliniat generalul.

Fragment din interviul acordat aktual24.ro:

Să presupunem că în locul meu ați sta la masă cu două dintre persoanele, foarte multe în România, inclusiv dintre politicieni, care susțin că n-avem ce să căutăm în NATO și UE, că ar trebui să ieșim din aceste organizații și că de ce aruncăm banii pe fereastră băgând miliarde în armament când noi n-avem școli și spitale. Ce le-ați răspunde? Dintre acești politicieni de care v-am spus sunt unii care chiar introduc în Parlament proiecte de legi pe tema asta.

Citește și: DNA are deschise două dosare de abuz în serviciu privind autorizarea stației GPL din Crevedia

„Ar fi greu să-mi mențin calmul și prima dată le-aș spune că sunt iresponsabili”.

OK, dar să presupunem că ar trebui să aveți un dialog cu ei. Și să încercați să-i convingeți că greșesc. Plecând de la premisa că sunt de bună credință.

„Depășind prima reacție, în care aș spune lucrul ăsta, i-aș întreba cum ar vedea ei rezolvată problema. Adică noi suntem un stat suficient de mare, în sensul că avem o populație de aproape 20 de milioane. Avem de apărat un teritoriu, avem de apărat niște resurse, avem de apărat o populație. Să le asigurăm siguranța cetățenilor. Cum o facem? Pentru că nu ne sunt favorabili cei din jur. Există interese divergente și interese opuse între noi și vecinii noștri. Pentru a putea să te impui, trebuie să ai o capacitate proprie de apărare. Economia românească nu este capabilă să susțină o capacitate proprie de apărare, suficientă pentru a face față oricărui agresor. Dacă noi avem un conflict cu Federația Rusă, cu Ucraina, trebuie să fim capabili să ne apărăm. De unii singuri nu putem să facem lucrul ăsta. În momentul de față există NATO ca instituție, ca alianță? Există! Există Uniunea Europeană ca o instituție internațională, ca loc în care mai multe națiuni, mai multe state s-au gândit ca în comun să construiască o piață comună, un loc în care oamenii să circule liber? Există! Dacă n-ar exista, nicio problemă, dar există! Să spunem că noi ne-am izolat și suntem separați”.

Continuare în Aktual24!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: MApN)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Şoferiţa care a omorât-o pe Anastasia, judecată şi pentru ucidere din culpă

Şoferiţa care a omorât-o pe Anastasia, o fetiţă de...

Medic anchetat pentru că ar fi uitat o compresă în abdomenul unei paciente. Aceasta a murit

Medic anchetat pentru că ar fi uitat o compresă...

Parchetului European anchetează la București o fraudă cu echipamente medicale

Parchetului European anchetează la București o fraudă cu echipamente...

Crima din Crângași. Bărbatul ucis a încercat să apere o fată pe care voiau să o bată altele două | Aktual24

Crima din Crângași. Surse judiciare au dezvăluit pentru Aktual24.ro...