Aktual24 | Moment istoric controversat: planul secret al Rusiei de a trăda România în Primul Război Mondial și a anexa Moldova

Data:

Moment istoric controversat: Planul secret al Rusiei de a trăda România în Primul Război Mondial și a anexa Moldova. Unul dintre cele mai controversate capitole din istoria colaborării ruso-române în Primul Război Mondial îl reprezintă intențiile reale ale Imperiului Țarist față de aliatul său din Est, Regatul României.

În mod cert, cel puțin o parte din elitele conducătoare de la Sankt Petersburg au luat în calcul, în toamna lui 1916, o trădare a românilor, pe care au plănuit să-i lase să fie învinși de trupele Puterilor Centrale, pentru ca apoi să ocupe Moldova până la Carpați și Siret. Întrebarea care persistă – rămasă până acum fără răspuns – este dacă țarul Nicolae al II-lea era la curent cu acest plan.

Conform convenției militare pe care România a semnat-o cu puterile Antantei înainte de a intra în război, în august 1916, Rusia își lua mai multe angajamente: să trimită în Dobrogea un corp expediționar de 50.000 de militari, să lanseze o ofensivă pe Frontul de Est contra germanilor și austro-ungarilor, să asigure fluxul de arme și muniții către România în cantitate de 300 de tone zilnic, să aibă deja la granița României, în momentul când se decreta mobilizarea la București, un tren cu muniții gata să intre în țară.

Un comportament bizar: rușii au urmărit impasibili, în toamna lui 1916, cum armata aliaților români e făcută praf de Puterile Centrale.

Niciuna dintre aceste promisiuni n-a fost, până la urmă, respectată.

Continuarea în Aktual24.ro

Citește și: Protectorul primarului din Caracal, tăcere totală după exploziile de la Crevedia

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Onea se întoarce la DNA

Instanța supremă a anulat ordinul fostului procuror șef al...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la Romanian Creative Week

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la...