Aktual24 | Nigerul în mâinile Rusiei. Româncă, angajată a UE: „Avem 6 luni să evacuăm”

Data:

Nigerul în mâinile Rusiei, iar luni junta a renunțat la două acorduri militare cheie pe care națiunea vest-africană le-a semnat cu Uniunea Europeană pentru a ajuta la combaterea violențelor din regiunea africană Sahel. Liderii juntei și un înalt oficial rus din domeniul apărării au anunțat că demarează cooperarea militară.

Înainte de lovitura de stat care l-a destituit pe președintele țării, Mohamed Bazoum, Nigerul a fost ultimul mare partener de securitate al Occidentului și al Europei in Sahel, regiunea vastă de la sud de deșertul Sahara, pe care grupările extremiste islamice au transformat-o într-un punct fierbinte al terorismului mondial.

Guvernul a decis „să retragă privilegiile și imunitățile acordate”

Într-o notă, ministerul afacerilor externe din Niger a declarat că guvernul a decis „să retragă privilegiile și imunitățile acordate” în cadrul Misiunii de parteneriat militar al UE în Niger, lansată în februarie” și, în consecință, „nu are nicio obligație legală” legată de acest parteneriat, anunță agențiile de presă.

De asemenea, a respins Misiunea de consolidare a capacităților civile a UE stabilită în 2012 pentru a consolida sectorul de securitate internă din Niger, revocând efectiv aprobarea sa pentru aceste misiuni.

Citiți și: Angajați și utilaje ale Companiei de Utilități Publice „Dunărea”, la muncă pe moșia șefului companiei, două zile la rând

Nigerul în mâinile Rusiei: „Avem 6 luni să evacuăm”

O româncă membră într-una dintre instituțiile UE din Niger a declarat că „avem 6 luni să evacuăm”. „Se închide misiunea”, a completat românca pentru aktual24.ro.

Duminică, o delegație rusă condusă de ministrul adjunct al apărării din Rusia, Lounous-Bek Evkourov, s-a întâlnit cu liderul juntei din Niger, generalul Abdourahmane Tchiani, și cu ministrul de stat pentru apărare națională, Salifou Mody.

„În centrul discuțiilor se află consolidarea cooperării dintre cele două țări în domeniul apărării”, a anunțat Ministerul Apărării din Niger într-o declarație, făcând aluzie la legăturile politice oficiale cu Moscova, care nu are nicio ambasadă sau personal militar în țară.

Continuare în Aktual24!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related