Aktual24: Preotul rus pedepsit pentru că s-a rugat pentru „pace”

Data:

Aflat într-o veche biserică ortodoxă din Antalya, cu o Biblie într-o mână și o lumânare în cealaltă, pastorul Ioann Koval a ținut una dintre primele sale slujbe în Turcia după ce conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să-l dea afară în urma rugăciunilor sale pentru pace în Ucraina, scrie Associated Press.

În septembrie anul trecut, când președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială a rezerviștilor, patriarhul Moscovei, Kirill, le-a cerut preoților săi să se roage pentru victorie.

Aflat în fața altarului și a zeci de enoriași ai săi într-una dintre bisericile din Moscova, Koval a decis să pună pacea mai presus de ordinele patriarhului.

„Cu cuvântul ‘victorie’, rugăciunea a căpătat un sens propagandistic, modelând gândirea corectă în rândul enoriașilor, în rândul clerului, la ce ar trebui să se gândească și cum ar trebui să vadă aceste ostilități.

A fost împotriva conștiinței mele. Nu puteam să mă supun acestei presiuni politice din partea ierarhiei”, a declarat Koval.

În rugăciunea pe care a recitat-o de mai multe ori, preotul în vârstă de 45 de ani a schimbat doar un singur cuvânt, înlocuind „victorie” cu „pace” – dar a fost suficient pentru ca tribunalul bisericesc să îi retragă rangul de preot.

Citește și: PNL contre cu PSD pe varianta comasării alegerilor de anul viitor

Rugăciunea publică sau apelul la pace prezintă, de asemenea, riscuri de urmărire penală din partea statului rus.

La scurt timp după ce trupele rusești au invadat Ucraina, parlamentarii au adoptat o lege care a permis urmărirea penală a mii de persoane pentru „discreditarea armatei ruse”, o acuzație care, în realitate, se aplică la orice lucru care contrazice narațiunea oficială, fie că este vorba de un comentariu pe rețelele de socializare sau de o rugăciune în biserică.

Asemănător regimului autoritar al lui Putin, Kirill a construit o ierarhie dură în biserică, care cere o conformitate totală, a declarat Andrey Desnitsky, profesor de filologie la Universitatea Vilnius din Lituania. Dacă un preot refuză să citească rugăciunea patriarhului, loialitatea sa este pusa sub semnul întrebării.

Continuare în Aktual24!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mesajul delirant al lui Steven Seagal la învestirea lui Putin: „Viitorul va fi cel mai bun cu el” – VIDEO | Aktual24

Actorul american Steven Seagal și-a făcut apariția în Rusia, la Moscova, cu ocazia celei de-a cincea...

NATO, UE și SUA consideră iresponsabile exercițiile nucleare din Rusia

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile...

Inteligența artificială îi ajută pe cercetători să identifice evreii uciși în Holocaust

Cercetători din Israel apelează la inteligenţa artificială (AI) pentru...