Topul statelor europene cu cele mai lungi concedii plătite

Data:

Topul statelor europene cu cele mai lungi concedii plătite este condus de Estonia. Fiecare țară își are propria politică de a oferi angajaților concedii anuale plătite. Multe state au concedii de odihnă de câte 25 de zile, iar într-o țară nu departe de România, concediul este de 28 de zile anual.

Estonia: 28 de zile de concediu de odihnă

Politica de concediu din Estonia este una dintre cele mai generoase din Europa. Programul de lucru standard în Estonia este de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Durata unui schimb nu poate depăși 12 ore. Orele suplimentare sunt permise de comun acord cu angajatorul.

Programul de lucru împreună cu orele suplimentare nu poate depăși o medie de 48 de ore pe săptămână, pentru mai mult de 4 luni.

Durata vacanței anuale este de 28 de zile. E și mai lungă în cazul unor profesii, cum ar fi funcționarii de stat și oficialii administrației publice locale, cadrele didactice, personalul academic sau științific.

Sărbătorile naționale și sărbătorile legale nu sunt incluse în calculul duratei vacanțelor. Angajatului i se poate acorda concediu fără plată la cererea sa pentru o perioadă stabilită prin acordul părților.

Citește și Institutul „Elie Wiesel” despre „Istoria Holocaustului” în școli: Unele modificări reprezintă inadvertențe față de scopul inițial

În caz de boală, salariatului i se poate acorda până la 182 de zile calendaristice de concediu medical plătit (maxim 250 de zile pe an). Salariul brut în această perioadă este de 70% din salariul mediu din ultimii ani. Angajatorul plătește salariul din a 4-a până la a 8-a zi de boală și statul începând cu a 9-a zi.

Topul statelor europene cu cele mai lungi concedii plătite

În calitate de angajat în Danemarca, aveți dreptul la cinci săptămâni de concediu plătit pe an. Când sunteți într-o companie timp de o lună, aveți dreptul la un concediu de 2,08 zile libere. Aceasta echivalează cu cinci săptămâni de concediu plătit (25 de zile) la care angajații cu normă întreagă au dreptul la fiecare an.

Chiar dacă nu lucrați pentru o lună întreagă, dreptul la concediul plătit este calculat proporțional cu numărul de zile pe care le-ați lucrat . Prin urmare, dacă ați lucrat timp de două săptămâni, ați fi eligibil pentru o 1,04 zile de concediu. Rotunjit, o zi.

Angajatorii sunt obligați să ofere cel puțin trei săptămâni de concediu neîntrerupt între începutul lunii mai și sfârșitul lunii septembrie. Această obligație este supusă condiției ca lucrătorii să își depună cererile de concediu cu cel puțin trei luni înainte de ziua în care este programat să înceapă.

În restul lunilor din an, lucrătorilor li se permite să-și ia concediu plătit oricând doresc, cu condiția să notifice cu o lună în avans. Mai multe, citiți în Hotnews.

Foto: Luca Ponti / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Transplantul hepatic se va putea face și la Cluj | Monitorul de Cluj

Transplantul hepatic se va putea face și la Cluj,...

Unde aleg românii să călătorească de Paște | Monitorul de Cluj

Unde aleg românii să călătorească de Paște, 1 Mai...

Războaiele de lângă UE fac și mai important votul la europarlamentare | Eurobarometru

Războaiele de lângă UE fac și mai important votul...