Ancheta în cazul fetiţei care a născut copilul violatorului ei rămâne la Marghita

Data:

Ancheta în cazul fetiţei care a născut copilul violatorului ei va continua la Parchetul Marghita, fiind respinsă solicitarea primarului din Spinuş ca procurorii din Bihor să preia cercetările şi de a sancţiona derapajele actualului anchetator care lăsase liber prădătorul sexual, punând în pericol siguranţa minorilor din comună.

Un procuror mai indecis

Cererea vizează cazul cutremurător al unei fetiţe din comuna Spinuş, prezentată în premieră de BIHOREANUL. Fetiţa locuia împreună cu mama, fratele ei geamăn şi o soră, în casa deţinută de concubinul mamei, Petru Rusalim Varga, care a violat-o. Vânzătoarele de la ABC-ul din sat au văzut-o, în primăvară, că îi creşte burtica şi au sesizat asistenţilor sociali cazul.

Citește și: Dezbateri tensionate în Senat cauzate de autonomia Ținutului Secuiesc. Şoşoacă acuză o tentativă de lovitură de stat

Primul care a fost bănuit că a abuzat fetiţa a fost concubinul mamei ei, însă acesta a negat. Abia după ce copila a născut, în luna octombrie, un băieţel, anchetatorii au prelevat probe de sânge, iar rezultatul ADN a confirmat că tatăl copilului este Varga.

Deşi reţinut pentru 24 de ore, pe 14 decembrie, bărbatul a fost eliberat a doua zi, anchetatorul agresorului, procurorul Alexandru Lup, care e şi purtătorul de cuvânt al Parchetului Marghita, invocând că nu are dovada că fetiţa nu şi-a dat consimţământul pentru actul sexual şi, ca atare, nu consideră oportun să ceară instanţei măsuri preventive.

Citește și: Salvați Bucureștiul a reușit să strângă din donații suma pe care trebuia să o achite către One Properties

La o zi după dezvăluirile făcute de BIHOREANUL, procurorul Lup s-a răzgândit – sau „a fost răzgândit” – şi l-a prezentat pe Petru Rusalim Varga în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, care a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru 30 zile, sub acuzația de act sexual cu un minor.

Fetiţa abuzată a fost internată în regim de urgenţă de reprezentanţii DGASPC Bihor într-un centru de primire a minorilor abuzaţi.

Ancheta în cazul fetiţei, o decizie abominabilă

Ulterior, pe 19 decembrie, primarul comunei Spinuş a înaintat o solicitare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, în document edilul Alexandru Fonai reproşând modul în care procurorul din Marghita a gestionat ancheta, în condiţiile în care violatorul copilei, Petru Rusalim Varga, şi-ar fi recunoscut fapta dinainte de a fi reţinut, pretinzând că a fost băut şi provocat de copilă. 

Primarul a catalogat drept „abominabilă” şi decizia procurorului, căruia îi reproşează faptul că a lăsat liber un violator pentru că o eventuală procedură de arestare „ar fi interferat cu programul său de weekend şi cu protestul magistraților în care este angrenat” şi şi-a justificat decizia cu „lipsa unui raport care să releve dacă minora şi-ar fi dat sau nu consimţământul pentru a întreţine relaţii sexuale cu acest concubin al mamei sale cu 30 de ani mai în vârstă decât ea”.

„Timpul nu mai poate fi dat înapoi, fetiţa a devenit mamă la 12 ani, însă acest lucru nu trebuie să rămână nesancţionat şi, în niciun caz, nu trebuie acceptat că ar fi avut discernământ şi ar fi putut conştientiza ceea ce i se întâmplă sau implicațiile viitoare ale abuzului la care a fost supusă”, specifica primarul.

Mai multe în Bihoreanul


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primarul din Botoșani rămâne sub control judiciar | Monitorul de Botoșani

Cosmin Andrei, primarul din Botoșani, rămâne sub control judiciar....

Cum poți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit. Se mai poate până pe 25 mai

Cum poți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit. Persoanele...

S-a deschis fabrica de filtre din Balș. Investiție germană de 8 milioane de euro | Reporter 24

S-a deschis fabrica de filtre din Balș, județul Olt....