Aplicația Bright Sky, accesată de peste 92.000 de ori. Cum vine în sprijinul victimelor violenței domestice

Data:

Aplicația Bright Sky funcționează de 3 ani aplicația Bright Sky RO. A fost accesată, până în prezent, de peste 92.000 de ori, a fost descărcată pe 13.000 de terminale și are în acest moment peste 9.000 de utilizatori activi.

Începând cu anul 1991, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului) se derulează, la nivel internațional, cele 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor. 

În primele 10 luni ale anului 2023, polițiștii structurilor de analiză și prevenire a criminalității au desfășurat aproximativ 2.000 de activități cu tematica prevenirii violenței domestice, beneficiari fiind peste 87.000 de adulți și 29.600 de minori.

Citește și: Copii bătuți crunt de tată, împiedicați de mamă să facă plângere

Bright Sky, o resursă digitală gratuită dedicată sprijinirii victimelor

Aplicația Bright Sky RO a constituit o importantă resursă de informații și punct de plecare în dezbaterile pe această temă.

Aplicația Bright Sky RO reprezintă o resursă digitală gratuită dedicată sprijinirii victimelor, o inițiativă a Fundației Vodafone realizată în parteneriat cu Poliția Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania.

Aplicația conține o bază de date cu servicii de asistență și numere de contact, astfel încât utilizatorul poate lua legătura cu cel mai apropiat operator.

Meniul aplicației oferă explicații despre cauzele și consecințele violenței domestice, planul de siguranță și prevederile legale care pot proteja o victimă (ordinul de protecție provizoriu emis de poliție și ordinul de protecție emis de instanță), precum și măsurile care pot fi adoptate, individual, pentru creșterea siguranței în mediul online. O parte dintre aceste resurse se găsesc pe site-ul Poliției Române la secțiunea Prevenire/Violență domestică și pot fi accesate direct din aplicație.

Citește și: Președintele CNAS și-a dat demisia. Cum și-a motivat Andrei Baciu decizia

Aplicația Bright Sky oferă și posibilitatea înregistrării dovezilor într-un jurnal digital confidențial

Pentru ca potențialele victime să înțeleagă mai bine formele de manifestare ale violenței de gen, în aplicația Bright Sky sunt descrise acțiunile abuzatorului, sunt combătute prejudecățile și miturile, iar utilizatorul își poate evalua rapid siguranța personală în cadrul relației prin simpla completare a unui formular electronic.

Și, pentru că în orice demers juridic este nevoie și de probe, această aplicație oferă și posibilitatea înregistrării dovezilor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcție ce folosește text, conținut audio, video sau foto.

Aplicația este disponibilă, gratuit, în AppStore și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară și în versiunea web Bright Sky (bright-sky.org).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Masivă scurgere de date despre operațiunile secrete ale Chinei | Aktual24

Masivă scurgere de date despre operațiunile secrete ale Chinei....

Mama lui Aleksei Navalnîi și-a văzut fiul. Dar Kremlinul vrea o înmormânare secretă

Mama lui Aleksei Navalnîi și-a văzut fiul decedat într-un...

Medicii tineri „fug” din cel mai mare spital din Moldova

Medicii tineri "fug" din cel mai mare spital din...