Atac terorist sinucigaș la Ankara, lângă Parlament. Un atacator s-a aruncat în aer, al doilea a fost „neutralizat”

Data:

Atac terorist sinucigaș la Ankara. O explozie puternică a răsunat duminică în capitala Turciei, în apropierea Parlamentului din Ankara, care urma să deschidă o nouă sesiune de lucru, relatează AFP și News.ro.

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise şi 126 rănite.

Autoritățile turce spun că este vorba despre un atac terorist în care au fost implicați doi atacatori. Atacul a avut loc într-o zonă în care începuseră să se adune manifestanţii la un marş pentru pace convocat de opoziţie.

Presa turcă scrie că schimburi de focuri au fost auzite în cartierul în care se află Parlamentul şi numeroase ministere.

Mai multe vehicule de poliţie şi ambulanţe au fost desfăşurate în sector. Ministrul turc de Interne Ali Yerlikaya a denunţat într-o postare pe X un „atentat terorist”.

Citește și  Exodul creierelor. Numărul românilor cu studii superioare care pleacă să lucreze în străinătate a crescut cu aproape 70.000

„Către ora (locală) 9.20 (şi ora României), doi terorişti, care s-au prezentat cu un vehicul utilitar uşor în faţa poţii de la intrarea Direcţiei Generale a Securităţii Ministerului nostru de Interne, au comis un atentat cu bombă”, a anunţat el. Ministrul precizează că unul dintre atacatori „s-a detonat”, iar „celălalt terorist a fost neutralizat”.

Până în acest moment atentatul nu a fost revendicat. Explozia puternică s-a auzit pe o distanţă de câţiva kilometri. Potrivit BBC, cei doi atacatori au fost uciși: unul dintre ei s-a detonat, iar cel de-al doilea a fost neutralizat de forțele de ordine.

Parchetul General din Ankara a anunţat deschiderea unei anchete şi a interzis accesul în zona unde a avut loc atentatul.

Atentatul, înainte de alegerile anticipate

Marşul a fost convocat în semn de protest faţă de conflictul din sud-estul Turciei dintre forţele guvernamentale şi militanţi kurzi.

Ankara a lansat, în iulie, o campanie împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan, grupare considerată teroristă, iar de atunci violenţele în zona kurdă a ţării s-au intensificat şi sute de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit Radio România Actualități.

Reuters observă că atacurile de astăzi au loc în contextul în care Turcia se pregăteşte de alegeri anticipate şi se confruntă cu mai multe ameninţări – nu doar din partea kurzilor, ci şi a extremiştilor de stânga şi a grupării jihadiste Statul Islamic.

Aceasta este ţinta unei campanii aeriene coordonate de Statele Unite, iar avioane de război americane folosesc baza turcă de la Incirlik pentru a lansa atacuri împotriva jihadiştilor; de altfel, la campanie participă şi Ankara.

Atacul terorist de astăzi nu este primul care are loc în Turcia; militanţi kurzi, extremişti de stânga şi jihadişti afiliaţi Al Qaida au organizat, în trecut, atentate în această ţară.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia. Ministrul...

Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea de Apel București

Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea...

Inflația în Argentina a scăzut de la 300% la doar 11% în doar câteva luni | Aktual24

Inflația în Argentina a scăzut de la 300% la...