Aurul de la Brukenthal, expus pentru o lună la Art Safari

Data:

Aurul de la Brukenthal este expus în premieră la Bucureşti, în perioada 27 iunie-28 iulie. Celebrul muzeu din Sibiu aduce în Capitală o colecţie extraordinară de piese preistorice, romane şi medievale din aur, argint aurit şi pietre preţioase, bijuterii şi obiecte de cult realizate de meşteri aurari sibieni, ce strălucesc prin complexitatea tehnicilor şi frumuseţea motivelor decorative, a anunțat luni Art Safari într-un comunicat de presă.

Muzeul Naţional Brukenthal şi-a format, de-a lungul vremii, un adevărat tezaur din aur şi metale preţioase, de autor şi pentru criterii ce ţin de raritate şi estetism – argintărie liturgică şi uzuală, obiecte de podoabă şi bijuterii. Nucleul acestei colecţii l-a constituit cabinetul de numismatică al Baronului Samuel von Brukenthal, amenajat în palatul său din Piaţa Mare, căruia i se făcea reclamă într-un ghid al Sibiului din anul 1790. În prezent, ca reper de dimensiuni, doar colecţia sa de numismatică, între care multe piese din metal preţios, a ajuns la formidabila sumă de peste 67.000 piese.

În paralel, colecţia de orfevrărie („Tezaur”) s-a format şi îmbogăţit, prin donaţii sau achiziţii de la bisericile evanghelice, bresle, bijutieri-colecţionari, proprietari privaţi sau descoperiri arheologice. Cea mai importantă parte a Tezaurului este colecţia de argintărie liturgică – una dintre cele mai bogate şi valoroase din Europa Centrală şi de Est, majoritatea pieselor fiind opere ale meşterilor argintari sibieni, considerate capodopere ale artei prelucrării metalelor preţioase în Transilvania şi, totodată, ca valoare de piaţă, printre cele mai valoroase din întreaga Europa.

Citește și: Premieră în politica românească. Independentul Nicu Ștefănuță intră în Parlamentul European

Aurul de la Brukenthal. O monedă, în atenţia cercetătorilor britanici

Potrivit Art Safari, expoziţia „Aurul de la Brukenthal”, curatoriată de Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Naţional Brukenthal, aduce în premieră la Bucureşti lucrări din din tezaurul Muzeului de Istorie Casa Altemberger al Muzeului Naţional Brukenthal. Vor fi expuse la Art Safari piese preistorice din aur, piese romane (bijuterii şi monede), piese medievale timpurii (sec. VI-VII), monede de aur bătute la Sibiu, inele cu gemă, podoabe săseşti şi obiecte de cult realizate de breasla aurarilor din Sibiu, una dintre cele mai celebre din Europa.

Printre piesele de excepţie expuse se numără „Crucea relicvar de la Cisnădie” din jurul anului 1440 (cea mai spectaculoasă piesă de argintărie de cult transilvăneană realizată la comanda bisericii romano-catolice din Cisnădie), „Potirul din nucă de cocos” din 1650, „Cupa din corn de rinocer” din 1694, „Paharul de fecioară” din sec. XVII, „Cana cu capac” realizată de marele meşterul Sebastian Hann în 1682, „Paftaua de tip Marienheftel cu Fecioara Maria”, din sec. XVI, moneda Sponsianus (o monedă rară cercetată de University College London; britanicii susţin că un împărat denumit Sponsian ar fi condus Dacia romană; ei au ajuns la această concluzie analizând moneda care provine dintr-un tezaur descoperit în Transvilania în 1713.) şi alte numeroase piese.

Citește și: Cutremur politic în toată Europa după alegerile europarlamentare

„Colaboarea cu Art Safari continuă, iar anul acesta vom aduce în premieră la Bucureşti piese din tezaurul istoric, unic şi extrem de valoros al Muzeului de Istorie Casa Altemberger din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal. Sunt piese spectaculoase realizate printr-o complexitate de tehnici şi motive decorative decorate cu pietre preţioase: diamante, perle naturale, rubine etc.”, a declarat Alexandru Constantin Chituţă.

Atestat documentar încă din anul 1191, Sibiu a fost în epoca medievală unul dintre cele mai importante oraşe din Europa Centrală şi de Est. Bresla aurarilor din Sibiu a avut parte de o istorie îndelungată şi înfloritoare, oraşul devenind unul dintre cele mai importante centre de prelucrare a aurului şi argintului din acea vreme.

Expoziţia „Aurul de la Brukenthal” de la Art Safari este realizată în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal şi a Parohia Evanghelică CA din Sibiu, precum şi cu sprijinul Ministerului Culturii.

Citește și: Dominic Fritz: Îmi asum o candidatură pentru preşedinţia USR la următorul congres | VIDEO

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Muzeul Național Brukenthal / Facebook)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Fațete ale Modernității. Mari artiști în colecția Mariana Florescu”. Mai mult decât amintirea unei expoziții

„Fațete ale Modernității. Mari artiști în colecția Mariana Florescu"....

Cum reușește Matei Vişniec să construiască punţi culturale între Franţa şi România | Puterea a Cincea

Cum reușește Matei Vişniec să construiască punţi culturale între...

Ziua Mondială Art Nouveau. Clădirile reprezentative ale orașului Bistrița | Săptămâna Online

Ziua Mondială Art Nouveau. Clădirile reprezentative ale orașului Bistrița....

Festivalul Internațional „Très Court”, pe 14 și 15 iunie, la Muzeul Golești: bun venit în Absurdistan! | Repermedia.ro

Alianța Franceză Pitești vă invită la Festivalul Internațional „Très...