Avem ierni cu zăpadă tot mai puțină. Analiză pe 65 de ani

Data:

Avem ierni cu zăpadă tot mai puțină. De-a lungul timpului am tot auzit că zăpezile de altădată vor deveni doar o amintire. Totuşi, raportându-ne punctual, la ultimii 65 de ani, cum au evoluat precipitaţiile la Iaşi? Dar temperaturile aferente lunilor de iarnă?

Prof.univ.dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii din Iaşi (USV) ,a oferit reporterilor „Ziarul de Iaşi” o analiză care cuprinde răspunsuri la astfel de întrebări. Pe scurt: da, precipitaţiile au fost cam la fel, dar temperaturile medii de iarnă au crescut în ultimii ani.

Specialistul în pedotehnică şi ştiinţe ale solului a cercetat datele meteo din ultimii 65 de ani de la staţiile din Iaşi, împărţind cele 6 decenii şi jumătate în 7 decade.

„Am analizat datele meteo pe ultimii 65 de ani la staţiile din Iaşi, unde avem staţii la nivel de oraş, dar şi staţiile din Copou, la USV, aflate la o altitudine mai mare.

Pentru analiză, am împărţit intervalul acesta în decade, rezultând 6 intervale de câte 10 ani şi unul de 5 ani, respectiv 2022-2013, 2012-2003, 2002-1993, ‘92-‘83, ‘82-‘73, ‘72-‘63 şi ‘62-‘58”, a declarat acesta.

Citește și: Ce se va întâmpla cu Rusia. 5 scenarii cu Putin și fără Putin

Avem ierni cu zăpadă tot mai puțină. Media precipitaţiilor din ultimii 65 de ani

Astfel, profesorul a analizat valorile medii ale precipitaţiilor anuale şi din lunile de iarnă, cât şi temperaturile din timpul lunilor de iarnă pe perioada celor 65 de ani.

„În ceea ce priveşte precipitaţiile, media multianuală a acestora este de 575,8 litri pe metru pătrat, care a rezultat din valorile medii calculate pentru fiecare din intervalele menţionate, din 1958 până în 2022.

Valorile medii, pe decade, au oscilat între 539 de litri pe metru pătrat în deceniul 1973-1982 şi 601,3 litri în intervalului 1963-1972.

Citește și: Încă un cadru universitar acuzat de hărțuirea unor studente și chiar a unor minore

În ultimul deceniu, din 2013 până în 2022, media precipitaţiilor anuale a fost de 575 litri, deci practic egală cu media multianuală”, a precizat rectorul USV.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Uber și Bolt versus taxi. Ce alimentează conflictul  | Ziarul de Iași

Concurența dintre firmele de taxi tradiționale și serviciile de...

Cum va fi amenajată Piața Consiliul Europei din Alba Iulia | Alba24

Cum va fi amenajată Piața Consiliul Europei din Alba...