Încet, dar sigur, banii europeni intră în Moldova. În topul județelor după numărul de proiecte, Iașiul conduce detașat

Data:

Cu toate că deseori sunt vizibili mai greu sau deloc, banii europeni vin pe tăcute înspre Moldova. Valoarea proiectelor europene implementate în zona de nord-est a țării se apropie de pragul de 4 miliarde lei doar prin intermediul unui singur program de finanțare. Este vorba despre Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, una dintre cele mai importante surse de fonduri nerambursabile atât pentru autoritățile locale, cât și pentru lăcașuri de cult și firme. Față de programarea anterioară, printre beneficiarii POR se numără și ministere, în ultimele două luni fiind semnate 12 contracte în valoare totală de 467 milioane lei pentru construcția de școli și îmbunătățirea serviciilor medicale în spitale. Proiectele Ministerului Educației și ale Ministerului Sănătății sunt implementate în cele șase județe ale regiunii.

Cum stă Iașiul, cel mai populat județ al Regiunii Nord-Est, în clasamentul zonei? Care sunt cele mai mari proiecte? Ce lucrări majore de infrastructură sunt prevăzute a facilita circulația alternativă între capitale de județ din zonă? Potrivit unei situații centralizatoare a Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), până acum au fost semnate pe întreaga regiune aproape 500 de contracte.

Valoarea totală a proiectelor se ridică la 3,61 miliarde lei, iar circa 83% din această sumă o reprezintă asistența financiară nerambursabilă. Într-un top al județelor, Iașiul conduce detașat, cu o valoare a proiectelor de 930,3 milioane lei, urmat de Bacău (645,9 milioane lei), Neamț (645,1 milioane lei), Suceava (563,4 milioane lei), Botoșani (504,7 milioane lei) și Vaslui (321,4 milioane lei).

Cele mai mari proiecte: reabilitarea de drumuri

Dintre cele aproape 500 de contracte semnate deja, un număr de cinci proiecte însumează 1,14 miliarde lei, și în toate cazurile este vorba despre reabilitări de drumuri. Fiecare dintre cele cinci proiecte are o valoare de peste 100 milioane lei. Proiectele au fost stabilite ca priorități înainte de debutul POR, în condițiile în care consiliile județene și-au unit forțele pentru a reabilita axele de transport interjudețene. În total, sunt peste 500 km de drum județean care vor fi reabilitați, tronsoane de drum care fac legătura între capitalele de județ. Reabilitarea axelor rutiere strategice din zona de nord-est a țării va sprijini în mod evident și dezvoltarea zecilor de comune care se află pe traseul acestora.

Cel mai mare proiect se leagă de refacerea a 106 km de drum județean pe traseul Botoșani – Plugari – Iași (334 milioane lei), urmat de Suceava – Sirețel – Iași (168 km, 327 milioane lei), drumul strategic Bârlad – Laza – Codăești (83 km, 217 milioane lei), Neamț – Bacău (94 km, 185 milioane lei) și axa rutieră Piatra Neamț – limită județ Bacău (60 km, 145 milioane lei).

În afară de reabilitarea de drumuri, mai există alte trei proiecte ce trec pragul de 100 milioane lei. Consiliul Județean Iași va reabilita Spitalul de Copii din municipiul Iași (cu 121,5 milioane lei), în timp ce Ministerul Educației Naționale (MEN) va construi școli (cu 110 milioane lei) și grădinițe (cu 104 milioane lei) în regiune. MEN a semnat contractele în luna decembrie 2018, iar doar câteva zile mai târziu, și Ministerul Sănătății a semnat zece contracte în valoare totală de 254 milioane lei pentru îmbunătățirea infrastructurii sanitare din Câmpulung Moldovenesc, Bacău (trei proiecte), Suceava, Botoșani (trei proiecte) și Iași (două proiecte).

Oportunitatea accesării de fonduri europene a fost speculată și de polițiștii din Neamț: inspectoratul județean derulează un proiect de 30 milioane lei pentru modernizarea sediului din Piatra Neamț. La Iași, un proiect asemănător este implementat de Serviciul Român de Informații, pentru reabilitarea termică a sediului din centrul orașului (9,3 milioane lei).

Peste 400 milioane lei pentru refacerea patrimoniului cultural

Una dintre cele mai disputate axe de finanțare din cadrul POR a fost cea privind refacerea patrimoniului cultural, pe Axa 5. În unele cazuri, autoritățile locale au câștigat în instanță finanțarea, un astfel de exemplu fiind proiectul de reabilitare a Palatului Braunstein din Iași: inițial, ADRNE a respins proiectul, dar Primăria a întors decizia pe cale judecătorească și a accesat o finanțare de peste 19 milioane lei. În prezent, lucrările sunt în plină desfășurare.

Printre alte obiective de patrimoniu care vor fi restaurate se numără Teatrul „Mihai Eminescu” (Botoșani, 23 milioane lei), Baia Turcească (Iași, 22 milioane lei), Cazinoul Băilor (Vatra Dornei, 22 milioane lei), Muzeul de Istorie și Arheologie (Piatra Neamț, 21 milioane lei), clădirea „Mica Industrie” (Iași, 16 milioane lei), Muzeul Arta Lemnului (Câmpulung Moldovenesc, 12 milioane lei), Muzeul „Vasile Pogor” (Iași, 6,5 milioane lei), Muzeul „Nicolae Gane” (Iași, 6 milioane lei), Casa Dosoftei (Iași, 4 milioane lei), Muzeul „Calistrat Hogaș” (Piatra Neamț, 2 milioane lei) și Muzeul „Ion Creangă” (Humulești, 700.000 lei).

La aceste obiective se adaugă un număr mare de biserici care derulează proiecte în valoare de aproape 250 milioane de lei. Printre lăcașurile de cult ce au accesat finanțare se numără mănăstirile Probota (Dolhasca, Suceava), Tazlău (Neamț), Bogdana (Rădăuți), Frumoasa (Iași), Secu (Vânători, Neamț), Sihăstria (Vânători, Neamț), Văratic (Agapia, Neamț), Vovidenia (Iași) și Dragomirna (Mitocu Dragomirnei, Suceava).

Firmele au încheiat însă cele mai multe contracte

Cea mai dinamică axă de finanțare din cadrul POR este cea dedicată sprijinirii întreprinderilor – Axa 2. Contractele au început să fie semnate în august 2017 și, în doar 16 luni, fondurile europene atrase sunt mai mari decât cele accesate în întreaga programare anterioară – iar fondurile încă nu au fost epuizate.

În actualul exercițiu bugetar, firmele au semnat aproape 350 de contracte, proiectele având o valoare totală de aproape 800 milioane lei, în condițiile în care circa 60% din această sumă reprezintă finanțarea nerambursabilă.

În general, întreprinderile derulează proiecte europene pentru achiziția de echipamente, aparatură și utilaje. Față de programarea anterioară, a crescut numărul de proiecte din zona IT, în domeniul construcțiilor, în cel al fabricării de mobilier și construirea de diverse fabrici (brichete, pahare de carton, industria textilă, dulgherie și tâmplărie etc.).

Ținând cont că POR este doar unul dintre cele șapte programe europene principale de finanțare și luând în calcul valoarea proiectelor finanțate prin acest program, cel mai probabil, până acum, programarea 2014-2020 a însemnat pentru zona de nord-est a țării o infuzie de fonduri ce trece pragul de 1 miliard de euro.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Alex Andrei
Alex Andreihttp://ziaruldeiasi.ro
A debutat în presă în anul 2005 și în prezent este reporter la „Ziarul de Iași” în cadrul departamentului administrație-politic (din 2015). Anterior, a lucrat la cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” și a fost timp de șapte ani corespondentul din Iași al „NewsIn”, fosta agenție de știri a grupului Realitatea-Cațavencu. De-a lungul timpului, a mai avut colaborări punctuale cu diverse publicații locale și centrale. În 2017 a lansat apix.ro, un ziar online dedicat dezvoltării urbanistice a Iașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lansare de carte și sesiune de autografe: „Dincolo nu e nimeni” de Stelian Tănase

Editura Corint și Muzeul Național de Artă al României...

„Serviciile speciale” rusești: Unitatea 161 |Aktual24

„Serviciile speciale” rusești: Unitatea 161. Sabotaj, subversiune și asasinat...

Constanța: Monica Macovei, condamnată la șase luni de închisoare cu suspendare pentru vătămare din culpă

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a fost condamnată...

Primăria Iași asfaltează „o stradă asflatată”

Primăria Iași asfaltează  „o stradă asflatată”, ziua în amiaza...