Bolojan contestă retrocedarea clădirii Filarmonicii de Stat din Oradea

Data:

Bolojan contestă retrocedarea clădirii Filarmonicii de Stat din Oradea. La trei săptămâni după ce Comisia Specială de Retrocedare a bunurilor care au aparținut cultelor religioase din România a anunțat restituirea în natură a clădirii Filarmonicii de Stat din Oradea către Episcopia Romano-Catolică, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, afirmă că administrația județeană a contestat decizia.

„Argumentele vor fi prezentate de echipa de juriști a Consiliului Județean Bihor”, a spus Bolojan, fără a intra în detalii, într-o conferință de presă pe care a susținut-o joi la sediul Primăriei Oradea, împreună cu primarul Florin Birta. La începutul acestei luni, BIHOREANUL a relatat că retrocedarea în natură a clădirii din strada Moscovei nr. 5 a fost decisă de Comisia Specială de Retrocedare la finele anului trecut, pe 15 decembrie, fără a anunța public acest lucru și informând CJ Bihor abia la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, soluționând astfel revendicarea Episcopiei Romano-Catolice formulată în urmă cu 22 de ani, în 2002.

Citește și Cum ar trebui să „arate” viitorul președinte. Cine câștigă și cine pierde din felul cum sunt organizate alegerile din acest an

Comisia și-a argumentat decizia prin faptul că actualul sediu al Filarmonicii orădene a aparținut Episcopiei Romano-Catolice până la naționalizarea de către regimul comunist, în 1948, iar cum clădirea are o suprafață care o depășește cu mai mult de 50% pe cea a unor clădiri construite ulterior naționalizării. La finele lunii trecute, unul dintre vicepreședinții CJ Bihor, Călin Gal, considera puțin probabil ca instituția să conteste decizia de retrocedare în natură. Pe de altă parte, tot atunci, episcopul romano-catolic al Oradiei, Bőcskei László, afirma că Episcopia intenționează să păstreze actuala funcțiune a clădirii, adică să găzduiască Filarmonica, pentru o perioadă mai mare decât cea de 10 ani obligatorie potrivit legii și deciziei Comisiei Speciale de Retrocedare, arătând că există în această chestiune „un consens” între Dieceză și CJ Bihor, titrează publicația Bihoreanul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alte cinci terenuri din stațiunea Mamaia urmează să fie vândute de Primăria Constanța | Info Sud-Est

Primăria Constanța vrea să vândă alte cinci terenuri din...

Instanța a respins contestația împotriva candidaturii lui Piedone la Primăria Capitalei

Contestația împotriva candidaturii lui Cristian Popescu Piedone la Primăria...