Când poate primi copilul telefon mobil. Orașul din Irlanda fără smartphone pentru copii

Data:

spot_img

Când poate primi copilul telefon mobil. Orașul irlandez Greystones a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume în urmă cu un an, când directorii tuturor școlilor primare din localitate au cerut părinților să semneze un angajament de a nu cumpăra un smartphone pentru copiii lor înainte ca aceștia să treacă la gimnaziu.

În Irlanda, părinții cumpără telefoane copiiilor în jurul vârstei de 12 ani, iar un studiu arăta că aproximativ 3 sferturi din copiii din Irlanda aveau deja propriul lor telefon când terminau școala primară.

Ideea directorilor din Greystones s-a răspândit, însă, în toată țara. Și a venit la pachet cu întrebarea: când poate primi copilul telefon mobil, de la ce vârstă?

Citește și: Cât de mari au fost neregulile din secțiile de votare

Părinții din 8 școli din Greystones au semnat acordul

Părinții din cele 8 școli primare din Greystones au hotărât să se unească și să semneze acordul prin care se angajau să nu mai cumpere telefoane inteligente copiilor, cel puțin până termină învățământul primar, scrie The Guardian.

„Dacă toată lumea face acest lucru, nu te simți ca și cum ai fi cel mai ciudat. Este mult mai ușor să spui nu”, a declarat Laura Bourne, părintele unui copil de la o școală din acest district.

„Cu cât mai mult timp le putem păstra inocența, cu atât mai bine”.

Școlile și părinții au luat inițiativa pe fondul îngrijorării că smartphone-urile alimentează anxietatea și expun copiii la materiale pentru adulți. Este un exemplu rar de acțiune comună a unui întreg oraș în această privință.

Citește și: Procurorul Cristian Ardelean se întoarce la DNA

Copiii din Greystones nu au voie nici acasă cu telefonul

Pactul voluntar constă în interzicerea telefoanelor inteligente pentru copii nu doar la școală, ci și acasă, până când aceștia intră în școala gimnazială.

„Copilăria devine din ce în ce mai scurtă”, a declarat Rachel Harper, directoarea școlii St Patrick’s, care a condus inițiativa. „Copiii de nouă ani au început să ceară smartphone-uri”, a spus ea.

O politică la nivelul întregului oraș reduce șansele ca un copil să aibă un coleg cu un smartphone, iar părinții pot prezenta codul ca pe o regulă școlară, a explicat Harper.

„Părinților le place, căci acum pot da vina pe școli”.

Inițiativa a stârnit interes și în alte țări

Inițiativa a stârnit interesul asociațiilor de părinți din Irlanda și din străinătate și l-a determinat pe ministrul irlandez al sănătății, Stephen Donnelly, care locuiește în apropiere de Greystones, să o recomande ca politică la nivel național.

„Irlanda poate fi și trebuie să fie un lider mondial în ceea ce privește siguranța copiilor și a tinerilor, dar și dreptul să nu fie afectați de interacțiunile lor cu lumea digitală”, a declarat demnitarul, potrivit The Guardian.

Pactul Greystones a pornit de la faptul că elevii au prezentat niveluri de anxietate care nu pot fi atribuite decât parțial adaptării la epoca Covid, a explicat Harper.

Școlile au distribuit chestionare în rândul părinților, ceea ce a dus la o întâlnire a părților interesate din comunitate și la o inițiativă denumită „este nevoie de un sat”.

Când poate primi copilul telefon mobil. Nu toți părinții au semnat

Nu toți părinții le refuză copiilor lor din școala primară un smartphone – codul este voluntar, dar destui s-au înscris pentru a crea un sentiment de masă critică, a spus Harper.

„Să sperăm că, în timp, va deveni noua normă”.

Nikkie Barrie, care are un copil de 11 ani la școala primară, a declarat că impactul a fost imediat.

„Acest cod face o mare diferență în viața mea. Dacă știu că 90% din clasă este de acord, îmi ușurează munca de a spune nu.”

Părinții și-ar dori ca acest pact să fie extins, astfel că elevii să nu aibă telefoane până când intră la liceu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Drept la replică

În legatură cu articolul ”Macabru. Anchetă penală în România...

Curtea de Apel Iași exclude înregistrările din dosarul de mită al fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu

Curtea de Apel Iași a dispus, vineri, îndepărtarea înregistrărilor...

Au fost protejați frații Tate de instanțele din România?

Frații Tate și-au continuat în ultimul timp ieșirile, spectacolele...

Forțele Navale Române marchează Ziua Armatei cu ceremonii în garnizoanele din țară

Forțele Navale Române organizează, vineri, ceremonii militare și religioase...