Câți pacienți mari arși transferă anual România în străinătate

Data:

Câți pacienți mari arși transferă anual România în străinătate. 19 pacienți mari arși au fost transferați de autorități la spitale din afara țării în primele 9 luni ale anului 2023, arată datele obținute în exclusivitate de HotNews.ro.

12 dintre cei 19 au fost răniți și transferați în urma unui eveniment foarte mediatizat – explozia de la Crevedia, din luna august.

Numărul pacienților cu arsuri grave transferați în străinătate pare să fie foarte mic pentru o țară care nu are niciun centru medical specializat în tratarea pacienților mari arși, nici măcar la 8 ani de la incendiul din Colectiv, dar înregistrează, în schimb, printre cele mai multe cazuri de mari arși din Europa.

Practic, în lipsa centrelor pentru mari arși, care nu s-au construit, Mecanismul de transfer în străinătate rămâne singurul câștig obținut pentru marii arși după Colectiv, dar cifrele arată că și acesta este departe de a funcționa cu adevărat.

Chiar și așa, numărul pacienților mari arși transferați în primele 9 luni din 2023 (perioada 1 ianuarie 2023 – 30 septembrie 2023), în baza Ordinului Ministerului Sănătății 2063/2020, prin care a fost aprobat Mecanismul de transfer în străinătate al marilor arși, este mai mare decât al celor transferați pe durata întregului an 2022 – doar 12 pacienți.

Citește și: Nervi în vamă : Control de 7 minute, după şefi, aşteptare de 2 ore în realitate. Vreţi să vă testaţi răbdarea? Treceţi graniţa de pe Prut!

România are, de aproape 3 ani, un Mecanism de transfer în străinătate al pacienților mari arși

Transferurile marilor arși în cifre (sursa datelor: Ministerul Sănătății, la solicitarea HotNews.ro):

  • 19 pacienți transferați în perioada 1 ianuarie 2023 – 30 septembrie 2023
  • 12 pacienți transferați în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2022
  • 22 de pacienți transferați în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021 – primul an după aprobarea Mecanismului de transfer
  • 40 de mari arși a transferat România în străinătate în perioada 2016 – 2020, înainte de aprobarea Mecanismului de transfer.

În lipsa centrelor pentru mari arși și a posibilității de a trata în condiții corespunzătoare pacienți cu arsuri foarte grave, România are, de aproape 3 ani, un Mecanism de transfer în străinătate al pacienților mari arși, aprobat prin Ordin al ministrului Sănătății – Ordinul Ministerului Sănătății 2063/2020.

În absența unor centre performante pentru tratarea lor, transferul pacienților cu arsuri grave în 24-48 de ore la spitale performante din străinătate este vital.

Continuare în Hotnews.ro!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: ISU Constanța)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Festival Holistic la Iași | Ziarul de Iași

Festival Holistic la Iași, evenimentul va avea loc în...

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la negru”, din surse neclare

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la...

Transplantul hepatic se va putea face și la Cluj | Monitorul de Cluj

Transplantul hepatic se va putea face și la Cluj,...

Românii nu știu despre bolile endocrine, arată președinta asociației de profil | Oltenia LIVE

Românii nu știu mare lucru despre bolile endocrine, arată...