Cehia și Letonia nu mai eliberează vize cetățenilor ruși

Data:

„Suspendăm procesarea cererilor de viză de la cetățenii ruși în toate reprezentanțele noastre diplomatice, cu excepția cazurilor umanitare”, a declarat prim-ministrul ceh Petr Fiala într-o conferință de presă, anunțând și închiderea consulatelor cehe din Sankt Petersburg și Ekaterinburg.

În același timp, Praga își retrage aprobarea pentru funcționarea consulatelor rusești în două orașe cehe, Karlovy Vary și Brno.

Ministrul de Externe leton, Edgars Rinkevics, a anunțat, între timp, pe Twitter rechemarea „pentru consultarea ambasadorului leton în Rusia” și decizia sa „de a nu mai elibera vizele letone cetățenilor Federației Ruse, cu excepția cazurilor de urgență umanitară”.

Mai devreme, Autoritatea de Radiodifuziune din Letonia a anunțat o interdicție de difuzare de trei până la cinci ani pentru trei canale de televiziune ruse, declarând că reprezintă o „amenințare la adresa securității naționale”.

Tot în Polonia, secretarul de stat și delegatul guvernului pentru securitate cibernetică, Janusz Cieszynski, a anunțat că și Consiliul Național al Audiovizualului a decis să scoată canalele rusești, inclusiv Russia Today, din registrul radiodifuzorilor autorizați.

Unul dintre principalii operatori de cablu din Polonia, Orange, a anunțat, la rândul său, tăierea tuturor canalelor rusești, potrivit purtătorului său de cuvânt citat de agenția PAP.

La Praga, președintele Cehiei Milos Zeman a numit joi invazia rusă a Ucrainei drept „un act de agresiune neprovocat”, spunând că „nebunul trebuie izolat”.

„Acum câteva zile am spus că rușii nu sunt nebuni și că nu vor ataca Ucraina. Mărturisesc că am greșit (…). Nebunul trebuie izolat. Și este vorba să nu te aperi doar cu cuvinte, ci cu măsuri concrete”, a spus Zeman într-un discurs televizat.

În primăvara anului trecut, autoritățile cehe au decis să expulzeze câteva zeci de diplomați ruși în urma dezvăluirilor despre explozii la un depozit de muniții pe pământ ceh în 2014.

Autoritățile ruse au negat orice implicare și au redus personalul ambasadei Cehe la Moscova la minim.

De atunci, Cehia a fost inclusă alături de Statele Unite pe o „listă a țărilor neprietenoase” întocmită de autoritățile ruse, titrează HOTNEWS.RO.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán | SONDAJ

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán,...

SUA testează un tanc dronă, care operează eficient noaptea | Aktual24

SUA testează un tanc dronă, a anunțat Agenția americană...