Cele mai bune locuri pentru vacanța de Paște și 1 Mai, în România

Data:

Cele mai bune locuri pentru vacanța de Paște și 1 Mai, în condițiile în care Sărbătorile Pascale cad în acest an pe 5 mai, deci se poate organiza o minivacanță de pe 1 până pe 6 mai.

1 ai, zi liberă de la stat, cade miercuri. Prin urmare, Guvernul a hotărât să nu se lucreze nici pe această dată. Astfel, românii au o vacanță de aproape o săptămână.

Cele mai bune locuri din România pentru vacanța de Paște

1. Bucovina

Pentru cei care vor să aibă o vacanță de Paște tradițională, Bucovina este locul perfect. Aici, datinile și obiceiurile au reușit nu doar să se conserve peste ani, dar și să se dezvolte.

Citește și: Cât a câștigat la nuntă Mara Mareș, tânăra speranță liberală

Zona Bucovinei este se deosebește de altele prin complexitatea de datini și de simboluri. Astfel, în dimineața de Paște, credincioşii ies în curtea bisericii, se aşează în formă de cerc, purtând lumânările aprinse în mână, în aşteptarea preotului care trebuie să sfinţească şi să binecuvânteze bucatele din coşul pascal.

În acest coș, bucovinenii aduc „indgredientele” pentru un an nou fericit: seminţe de mac (ca să alunge secete), sare (pentru belşug), zahăr (folosit de câte ori vitele vor fi bolnave), faina (pentru roade bogate), ceapă şi usturoi (pentru protecție).

Citește și: Hărțuirea jurnaliștilor români, criticată de Departamentul de Stat al SUA. Cazul Boroș-PRESShub

În plus, aceștia aduc pască, şuncă, brânză, ouăle roşii, dar şi ouăle încondeiate, bani, flori, peşte afumat. După sfinţirea acestui coş pascal, ritualul de Paşti se continuă în familie.

2. Maramureș

O altă zonă potrivită pentru cei care vor un Paște tradițional autentic este Maramureș.

Maramureșeni consideră Paștele a fi cea mai importantă sărbătoare religioasă, dar și cea mai importantă zi a primăverii. Așadar, în jurul acestei sărbători au loc o serie de datini religioase, dar nu numai.

Pe tot parcursul Postului, în mod special bătrânii, se îmbracă în haine moedeste, cu nuanțe sobre, iar în Joia Mare se dă de pomană, Tot atunci se sacrifică mieii și se încpndeiază ouăle cu motive tradiționale.

În noaptea de Înviere se merge la biserica pentru a se lua Sfânta Lumina. În ziua de Paște, maramureșenii se îmbracă cu haine noi, iar bărbații se duc cu coșul de bunătăți la biserică pentru a le sfinții.

Masa tradițională începe după ce primul ou este ciocnit chiar de capul familiei, cojile acestuia fiind folosite ca medicamente pentru animale.

3. Delta Dunării

Nu există loc mai bun ca Delta Dunării pentru cei pasionați de natură și care-și doresc o zonă liniștită. Cei care vin aici se pot bucura de plimbări cu barca, peisaje încântătoare, dar și tot felul de preparate tradiționale, inclusiv pe bază de pește.

În Deltă se găsesc toate tipurile de cazări. Astfel, cei care nu vor să stea la cort, pot opta pentru o pensiune sau chiar pentru un hotel cu spa.

4. Vama Veche

Mulţi dintre români, în special tinerii, optează să petreacă acest sfârşit de săptămână pe litoral. Cei care-și doresc un Paște ușor atipic pot opta oricând pentru Vama Veche. Aici este locul perfect atât pentru cei care vor să petreacă continuu, dar și pentru persoanele care vor să se bucure răsărit.

Aici, indiferent de vreme și de contextul social, spiritul liber s-a conservat și se simte cu fiecare adiere de vânt. Deci, pentru cei care vor un Paște memorabil, marcat de distracție continuă, îmbinat cu momente de relaxare pe malul mării, Vama Veche este alegerea perfectă.

5. Băile Felix

Cele mai bune locuri din România pentru vacanța de Paște reprezintă o soluție pentru cei care vor să se relaxeze din plin în aceste zile este o vacanță la Băile Felix.

Aici poți să te bucuri nu doar de apa cu efecte benefice pentru sănătate, dar temperatura unora dintre izvoare poate ajunge până la 45 de grade. Astfel, indiferent de temperatura aerului, poți să te bucuri de o baie în aer liber.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Hainele noi de sărbători, un obicei practicat de primii creștini de Paște | Crișana

Hainele noi de sărbători, un obicei practicat de primii...

Unde petrec românii Paștele | Funky Travel

Unde petrec românii Paștele? În 2024, 1 Mai și...

Romanian Creative Week Iași și noul său magazin online | Ziarul de Iași

Romanian Creative Week Iași și noul său magazin online...

3 moduri în care porți purta rochiile din voal

3 moduri în care porți purta rochiile din voal