Ciucă și Ciolacu, atrași în capcana lui Putin

Data:

Ciucă și Ciolacu, în capcana lui Putin. Cei doi lideri ai coaliției de guvernământ se lasă atrași de Diana Șoșoacă și AUR într-o zonă a intoleranței depășită demult de Europa Occidentală. O zonă în care propaganda rusă știe cum să accentueze diviziunile.

AUR a propus chiar un nou referendum pe tema familiei tradiționale iar PSD și PNL nu l-au contrazis cu adevărat pe George Simion.

Acest subiect, parte a propagandei ruse, reface încă o falie în societatea românească, menită să accentueze discrepanțele în creștere pe verticala veniturilor, a standardului de viață, a celor care se consideră eșuați prin comparație cu cei care par câștigători.

Tradiționaliștii sunt întotdeauna mai mulți în societățile aflate în schimbare.

PSD, care mizează în continuare pe electoratul său captiv, se teme să-și modifice discursul și să-l pună în acord cu cel al socialiștilor europeni.

Rămânând blocați în zona pensionarilor, electoratului rural și mai puțin educat, social-democrații vorbesc despre politici economice favorabile acestora, dar resping tendințele progresiste care ar putea să le aducă și tineri.

Citește și: Aktual24: Cercuri de interese în jurul României. „Evenimentele din Israel se petrec în al patrulea cerc”

Pe Marcel Ciolacu îl pasionează însă termenele foarte scurte

Experții partidului au dreptate să gândească așa dacă fac un calcul pe termen scurt și pleacă de la premisa că oricum tinerii nu votează iar ceilalți nu pot fi convinși să fie toleranți.

Aceasta e calea cea mai simplă acum, deși, pe termen mediu și lung, lucrurile vor fi diferite.

Pe Marcel Ciolacu îl pasionează însă termenele foarte scurte, așa că militează în continuare pentru familia tradițională într-o formă abruptă, sugerând că nu recunoaște verdictul Curții Europene a Drepturilor Omului, prin care România trebuie să găsească până în luna martie 2024 soluții de protecție legală a cuplurilor formate din persoane de același sex.

Actualul premier, dar și predecesorul său, Nicolae Ciucă, aveau o majoritate suficientă să rezolve problema înainte ca ea să se internaționalizeze în plină campanie electorală.

Ciucă și Ciolacu puteau intra în lumea civilizată cu doi ani înaintea alegerilor

Puteau accepta o lege a parteneriatului civil în care cuplurile necăsătorite, indiferent de sex, să poată avea o protecție legală, la spital, când e vorba despre decizii importante, în cazul decesului, pentru a putea organiza funeralii, dar și de a avea posibilitatea moștenirii celuilalt.

În fond, în ultimii zece ani, 35% dintre copiii din România s-au născut în cupluri care nu agreează familia tradițională. Liderii PNL și PSD puteau intra în lumea civilizată cu doi ani înaintea alegerilor, printr-o lege care să aibă alt titlu, dar care să ofere protecție tuturor celor care trăiesc într-un alt fel de uniune decât familia tradițională.

O astfel de lege ar demonstra nu doar gradul de toleranță, ci și cel de democrație al țării. Până la urmă, cuplurile mixte sau gay nu-i deranjează cu nimic pe tradiționaliști.

68% dintre români consideră că toate familiile ar trebui protejate de lege

După ce Marcel Ciolacu a spus zilele trecute că societatea românească „nu e pregătită” pentru recunoașterea parteneriatului civil, pe Tik Tok numărul tinerilor care-l ceartă și îi răspund liderului PSD că ei sunt pregătiți crește de la o zi la alta. În plus, 68% dintre români consideră că toate familiile ar trebui protejate de lege în România, inclusiv familiile formate din persoane de acelaşi sex (Cult Research, 2021).

Citește și: 1 Decembrie. Eveniment marca Eduard Schneider la Alba Iulia

Întrebat de Ioana Ene Dogioiu la Europa FM ce face cu termenul CEDO din 25 martie, domnul Ciolacu a răspuns tranșant că nu e nici prima, nici ultima dată când țara e condamnată iar „România a fost condamnată și pentru tratamentul din închisori. Nu este una dintre prioritățile mele”. Altfel spus, nici nu-i pasă că încalcă decizia CEDO: premierul român are aceeași atitudine de dispreț față de această instanță a Consiliului Europei ca Vladimir Putin.

Marcel Ciolacu nici măcar n-a încercat să fie diplomat, a răspuns fără să stea pe gânduri, pe măsura profilului său îngust, la fel ca liderul liberal, Nicolae Ciucă, care s-a lăudat că a votat pentru familia tradițională la referendumul din 2018, pentru că „PNL este un partid istoric și identitar al României. Valorile lui sunt foarte bine definite – familia, credința în Dumnezeu și patriotismul, legătura de patrie.”

Articolul integral în Deutsche Welle!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale.A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti.În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub.Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related